Ο George Soros βλέπει μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ΕΕ υπό απειλή

Το δολάριο που ισχυροποιείται και η απόσυρση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές μπορούν να οδηγήσουν σε μια άλλη “σημαντική” οικονομική κρίση, δήλωσε ο επενδυτής George Soros προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αντιμετωπίζει μια επικείμενη υπαρξιακή απειλή.

Ο “τερματισμός” της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν και η “αποδόμηση” της διατλαντικής συμμαχίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ “θα έχουν υποχρεωτικά αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και να προκαλέσουν δευτερογενείς εμπλοκές”, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης νομισμάτων των αναδυομένων αγορών, ανέφερε ο Soros σε ομιλία του στο Παρίσι την Τρίτη. “Μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον μιας άλλης σημαντικής οικονομικής κρίσης.”

Η αυστηρή προειδοποίηση από τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή κεφαλαίων, έρχεται καθώς οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών ετών και οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Αργεντινής, αγωνίζονται να περιορίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού. Ο Soros, ο οποίος επέσυρε την οργή της κυβέρνησης της πατρίδας του, της Ουγγαρίας, εμφάνισε τις πιο δυσμενείς του προβλέψεις για την ΕΕ.

“Ό, τι μπορούσε να πάει στραβά, έχει πάει στραβά”, ανέφερε, επικαλούμενος την κρίση των προσφύγων και τις πολιτικές λιτότητας που έφεραν τους λαϊκιστές στην εξουσία, καθώς και την «εδαφική αποσύνθεση» για την οποία έφερρε ως παράδειγμα το Brexit. “Δεν είναι πλέον ένα σχήμα λόγου το ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε υπαρξιακό κίνδυνο. Είναι η σκληρή πραγματικότητα “, επεσήμανε.

Το προτεινόμενο “φάρμακο” του Soros για μερικά από τα δεινά που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Σχέδιο Marshall για την Αφρική, αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (35 δισ. δολαρίων) ετησίως, το οποίο θα περιόριζε τις μεταναστευτικές πιέσεις στην ήπειρο. Πρότεινε επίσης ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της ρήτρας που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της να ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα.