Ο Fatboy Slim παίζει σε live του… Γκρέτα Τούνμπεργκ (Video)

Μετά τη «μεταμόρφωση» της ομιλίας της στον ΟΗΕ σε death metal κομμάτι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε την τιμητική της από έναν ακόμη μουσικό, αυτή τη φορά διεθνούς φήμης, ο οποίος χρησιμοποίησε ως sample τη φωνή της σε ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του σε πρόσφατο live.

Ο λόγος για τον Fatboy Slim, τον Βρετανό DJ και παραγωγό, ο οποίος συνέβαλε στην «έκρηξη» της Big beat ηλεκτρονικής μουσικής τη δεκαετία του ’90.

Ο Fatboy Slim, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Νόρμαν Κουέντιν Κουκ, απέδωσε φόρο τιμής στην έφηβη ακτιβίστρια για το περιβάλλον, συμπεριλαμβάνοντας ένα απόσπασμα από τη χειμαρρώδη ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη στη live εκτέλεση του δημοφιλούς single του, «Right Ηere, Right Now» που κυκλοφόρησε το 1999. Το κομμάτι έπαιξε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισης του DJ στο Γκέιτσχεντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα το mash up ξεκινάει με τη φωνή της Τούνμπεργκ να «κατακεραυνώνει» τους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με την κρίση του κλίματος, με την υπόκρουση της synth μελωδίας. «Άνθρωποι πεθαίνουν. Ολοκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός μαζικού αφανισμού. Κι εσείς μιλάτε μονάχα για χρήματα», ακούγεται να λέει η 16χρονη, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Μας απογοητεύετε. Οι νέοι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την προδοσία σας. Τα βλέμματα των μελλοντικών γενεών είναι πάνω σας. Δεν θα σας αφήσουμε να τη γλιτώσετε. Εδώ και τώρα θα βάλουμε ένα όριο. Ο κόσμος ξυπνά. Η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Fatboy Slim samples Greta Thunberg’s speech to the UN during UK concert

Το sample με τη φωνή της Τούνμπεργκ να λέει «εδώ και τώρα» («Right here, Right now») ακούγεται σε όλη τη διάρκεια του κομματιού.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το mash-up εμφανίστηκε αρχικά στα social media στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο μουσικός David Scott από τους The Kiffness το δημιούργησε και το μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, συνοδεύοντάς το με βίντεο που έδειχνε παγόβουνα να διαλύονται.

Ο Fatboy Slim μοιράστηκε το εν λόγω βίντεο στο Facebook, όμως πλέον έχει ενσωματώσει την ομιλία της Τούνμπεργκ στο live show του, και εκτέλεσε το remix το βράδυ της Παρασκευής στο Γκέιτσχεντ.