Ο Elon Musk στο τέλος του 2018 γέλασε τελευταίος στη Wall Street

Ήταν μόνο πριν από λίγους μήνες που η Wall Street έκανε απανωτά χτυπήματα στην τον Tesla Inc. του Elon Musk.

Ένας αναλυτής χαρακτήρισε τη μετοχή “μη επενδύσιμη”, επικαλούμενος την ακανόνιστη συμπεριφορά του Musk. Ένας short seller πόνταρε σε μια δραματική πτώση, λέγοντας ότι «είναι όλο και πιο προφανές ότι η Tesla δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του.”

Αλλά κάτι απροσδόκητο συνέβη στην πορεία: Η εταιρεία βρήκε το πάτημά της, ως κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εκπληκτική εικόνα του κέρδους του τρίτου τριμήνου, ενισχυμένη από την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή των Model 3, εξέπληξε τους αρνητικούς και σηματοδότησε την αρχή μιας στροφής στο συναίσθημα της αγοράς.

Η μετοχή της Tesla με ένα σχεδόν απίθανο τρόπο έχει επιστρέψει κοντά στα υψηλά επίπεδα που έφτασε την ημέρα εκείνου του διαβόητου tweet «χρηματοδότηση εξασφαλισμένη», που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις προτού φέρει τον Musk αντιμέτωπο με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έτσι, μετά από ένα χρόνο ταλαντεύσεων που προκάλεσαν μισές δωδεκάδες ράλι ή sell-off 20% ή περισσότερο στη μετοχή, η μετοχή είναι πάνω σχεδόν 18%.

Καθόλου κακό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι ο S&P 500 έχει μειωθεί κατά 1,4% φέτος.

Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν ξανά ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της τάσης του Musk για περιφρονητικές παρατηρήσεις και τις πολλές προκλήσεις για την εταιρεία. Ωστόσο, τουλάχιστον για την ώρα, η Wall Street είναι αισιόδοξη για άλλη μια φορά, προσδοκώντας ότι η Tesla θα είναι κερδοφόρα και θα έχει θετική ελεύθερη ταμειακή ροή το τέταρτο τρίμηνο – τα επιτεύγματα που θα δείξουν ότι η εταιρεία έχει τελικά καταλάβει πώς να παράγει αυτοκίνητα με σταθερό ρυθμό και να βγάζει χρήματα ενώ το κάνει.

“Ήταν το τρίτο τρίμηνο της Tesla καθαρή τύχη; Ο χρόνος θα δείξει”, δήλωσε ο αναλυτής της Roth Capital Partners, Craig Irwin. “Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όταν παράγεις 50.000 αυτοκίνητα ανά τρίμηνο, αυτό είναι ένα μεγάλο ορόσημο, και μπορείτε να δείτε ότι η Tesla ήρθε για να μείνει. Η εταιρεία στέκεται στα δικά της πόδια τώρα, μαθαίνοντας και είναι καλά προετοιμασμένη για να συνεχίσει να μαθαίνει”, πρόσθεσε.

Η μετοχή της Tesla ήταν πάντοτε διατιθέμενη για την τελειότητα και τα συνήθη Twitter του Musk δεν ήταν τα μοναδικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι επενδυτές το 2018. Καθώς προσπαθούσε μανιωδώς να αυξήσει την παραγωγή του Model 3, η Tesla ξόδευε μετρητά με ταχύτατο ρυθμό – 8.000 δολάρια το λεπτό στις αρχές του 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Ο Musk αναγνώρισε πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα σε μια συνέντευξη τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η προηγούμενη διαρροή μετρητών της εταιρείας την είχε αφήσει μόλις δύο μήνες μακριά από την κατάρρευση.