Ο Carlos Ghosn συνενώνει τις Renault και Nissan…

Ο Carlos Ghosn έχει αναζωογονήσει δύο προβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες και είναι έτοιμος να το κάνει και πάλι, με μια τρίτη: Τώρα, είναι έτοιμος να αναλάβει αυτό που θα μπορούσε να είναι η τελική του κίνηση: Μια πλήρης συγχώνευση της Renault SA και της Nissan Motor Co. μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες συνεργασίας κάτω από μια πολύπλοκη συμμαχία μεταξύ των μετόχων.

Ο σούπερ σταρ των στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, που κάποτε τον αποκαλούσαν “Le Cost Killer”, θέλει να συγχωνεύσει τις δύο εταιρείες σε μία, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος. Ο στόχος είναι να περικοπούν τα έξοδα και να εξοικονομηθούν αρκετά κονδύλια, ώστε η εταιρεία να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της μετάβασης της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας σε καθαρότερα και πιο οικολογικά οχήματα – και να εξασφαλιστεί ότι η συμμαχία θα ζει όταν οι άλλες εταιρείες της ηλικίας της, θα συνταξιοδοτούνται.

“Ο Ghosn δημιούργησε αυτό το αεροπλάνο- τέρας που πρέπει να πετάξει χειροκίνητα”, δήλωσε ο James Womack, ιδρυτής του Lean Enterprise Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. “Εάν πρόκειται να το παραδώσει όπως κάθε θνητός κάποια μέρα, χρειάζεται κάτι που είναι λίγο πιο κατάλληλο για πτήσεις.”

Η τωρινή εταιρική σχέση έχει μια βυζαντινή δομή που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές. Η Nissan κατέχει μερίδιο 15% της Renault και η Renault έχει 44% της Nissan. Το 2016, ο Ghosn πρόσθεσε τη Mitsubishi Motors Corp. στο μείγμα, αφού η εταιρεία είχε πιαστεί να καταγράφει ψευδείς εκτιμήσεις χιλιομέτρων για αρκετά από τα οχήματά της και αναγκάστηκε να προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εκπτώσεις. Υπάρχουν και περαιτέρω περιπλοκές, καθώς η γαλλική κυβέρνηση κατέχει το 15% της Renault, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο.