Ο 90χρονος τζουντόκα που εξασκεί την τέχνη εδώ και 6 δεκαετίες (Video)

Bill Root τον λένε, είναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών εδώ και 60 χρόνια και μετανιώνει μόνο για το γεγονός ότι ανακάλυψε το τζούντο στα 30 του.

Ο Bill Root είναι αναμφίβολα ο γηραιότερος τζούντο μάστερ της Αγγλίας, πιθανότατα και του κόσμου, ένας παππούς με τόση ενέργεια που είναι πηγή ζωής και έμπνευσης για όποιον τον γνωρίζει.

Συνεχίζει να μυεί τους 20 προχωρημένους μαθητές του στα μυστικά του τζούντο, μία μέρα τη βδομάδα πια, καθώς τα 90 χρόνια θέλουν την προσοχή τους. Ο Root των έξι νταν εκπαιδεύει πλέον μόνο δασκάλους τζούντο, καθώς η πολεμική του ανωτερότητα είναι κρίμα να μη μεταλαμπαδευτεί.

Ο εδώ και 7 χρόνια χήρος και πατέρας δύο παιδιών από το Δυτικό Γιορκσάιρ της Αγγλίας λέει χαρακτηριστικά: «Το τζούντο είναι κάτι που κάνεις και δεν μπορείς να σταματήσεις. Δεν θα σταματήσω ποτέ να προπονούμαι και να μαθαίνω».

Όταν δεν παίζει ξύλο, μεγαλώνει την τριών χρονών εγγονούλα του. «Είμαι συνεχώς απασχολημένος, τόσο σωματικά όσο και νοητικά», λέει ο συνταξιούχος ράφτης που ξεκίνησε πυγμαχία στα 15 του και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον οργανωμένο αθλητισμό (κρίκετ και ράγκμπι), πριν ανακαλύψει το σπορ που θα τον μάγευε.