Ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν «έσπασε» δύο φορές το πρωτόκολλο στη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έσπασε» δύο φορές το πρωτόκολλο στη συνάντησή του με την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την Κυριακή. Ο Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, επισκέφθηκαν για τσάι την «αειθαλή» μονάρχη, μετά το πέρας των εργασιών της τριήμερης Συνόδου Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη.

Όμως, την Κυριακή, πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο του Χίθροου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε στους ρεπόρτερ πως η βασίλισσα του έκανε ερωτήσεις για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη στη Γενεύη, αλλά και για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

«Είχαμε μια υπέροχη συζήτηση. Ήθελε να μάθει για τους δύο ηγέτες, τον κύριο Πούτιν, που πρόκειται να συναντήσω και για τον Σι Τζινπίνγκ, είχαμε μια μακρά συζήτηση και ήταν πολύ γενναιόδωρη», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, σπάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες το πρωτόκολλο, αφού στη συνάντηση με τη βασίλισσα παρέλειψε να βγάλει τα μαύρα γυαλιά ηλίου που φορούσε.

Το βασιλικό πρωτόκολλο ορίζει πως οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την μονάρχη δεν αποκαλύπτονται δημόσια, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ «παραβιάζει» το πρωτόκολλο. Το 2018 ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία και συναντήθηκε με την μονάρχη. Η βασίλισσα είχε προσκαλέσει τον Τραμπ για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Εκείνος κατά την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος προηγήθηκε της βασίλισσας ενώ δεν υποκλίθηκε μπροστά της, όπως είθισται. Μετά τη συνάντησή τους ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του ITV «Good Morning Britain» και αποκάλυψε το περιεχόμενο της συζήτησης με την μονάρχη για το Brexit. Το 2019 ο τέως Αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη Βρετανία και στη συνάντησή του με την Ελισάβετ την ακούμπησε στην πλάτη και την χαιρέτησε δια χειραψίας ενώ το ίδιο έκανε και με τον πρίγκιπα Κάρολο, αντί για υπόκλιση.