Ο 73χρονος πρόεδρος της Σρι Λάνκα εγκατέλειψε τη χώρα… με πολεμικό αεροσκάφος στις Μαλδίβες

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο οποίος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, εγκατέλειψε τη χώρα με αεροπλάνο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο 73χρονος έφτασε με πολεμικό αεροσκάφος στις Μαλδίβες γύρω στις 03:00 της Τετάρτης (τοπική ώρα, 01:00 στην Ελλάδα). Μαζί του διέφυγε από τη χώρα ο αδελφός του Μπέιζιλ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών. Εκτιμάται ότι ο Μπέιζιλ Ρατζαπάξα θα κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ.

Η είδηση της φυγής, η οποία βάζει τέλος σε μια οικογενειακή δυναστεία εξουσίας, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν εξάλλου την παραίτηση του προέδρου η οποία θα γινόταν την Τετάρτη ,όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος.

Νωρίτερα την Τρίτη είχε γίνει γνωστό ότι σχεδίαζε να φύγει με πλοίο, αφού στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο φέρονται να τον απώθησαν με ταπεινωτικό τρόπο. Ένα πολεμικό πλοίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του αρχηγού του κράτους το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές, στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο αρνήθηκαν στον Ρατζαπάξα την πρόσβαση στην αίθουσα VIP προκειμένου να του σφραγίσουν το διαβατήριό του, καθώς ο ίδιος ήθελε να αποφύγει έναν τερματικό σταθμό ανοικτό στο κοινό, φοβούμενος την αντίδραση του κόσμου.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν την προηγούμενη νύχτα σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού έχασαν τέσσερις πτήσεις που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ