Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτες, ο ύπνος είναι ένας καλός σύμμαχος στην απώλεια λίπους κατά την διάρκεια μιας δίαιτας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται λιγότερες ώρες σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν και μάλιστα φαίνεται ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου είναι αποτέλεσμα κυρίως της αργής προσέλευσης στο κρεβάτι.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι διαφορετικοί ρυθμοί της σημερινής εποχής, αλλά και η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και γενικά τα media, που φαίνεται να έχουν μερίδιο ευθύνης, αφού πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αφιερώσουν μερικές ώρες από τον ύπνο τους για να δουν κάτι στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο και να ασχοληθούν με τον υπολογιστή ή το κινητό τους.

Πώς όμως οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου επηρεάζουν το βάρος μας; Ο ύπνος βοηθά στο να χάνουμε πιο εύκολα βάρος και συγκεκριμένα λίπος, κατά την διάρκεια μιας δίαιτας;

Ο ύπνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της ενέργειας και της αντοχής σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, υποστηρίζει την ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών.

Ως γνωστόν, οι ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας να επιλύσει τις φυσικές και ψυχικές πιέσεις της ημέρας και παρέχει στον οργανισμό ζωτικής σημασίας μέσα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει σωστά.

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και βάρους
Οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ, δηλαδή από 7-9 ώρες για τους ενήλικες, συνήθως ζυγίζουν λιγότερο. Είναι λογικό ότι ο ύπνος υποστηρίζει την απώλεια βάρους, καθώς η ποσότητα ύπνου είναι σε θέση να επηρεάσει σημαντικά δύο από τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη. Η γκρελίνη βελτιώνει την όρεξη και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η λεπτίνη καταστέλλει την όρεξη και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ορμονική ισορροπία. Το αποτέλεσμα του ανεπαρκούς ύπνου οδηγεί σε αύξηση της γκρελίνης και μείωση των επιπέδων της λεπτίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Υγρά και ύπνος
Το αν θα κοιμηθείτε καλά το βράδυ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα βάλετε στον οργανισμό σας πριν κοιμηθείτε. Αποφύγετε οποιαδήποτε υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν από τον ύπνο. Αν πιείτε πολλά υγρά, θα σας αναγκάσουν να σηκωθείτε το βράδυ για να πάτε στην τουαλέτα κι έτσι θα διακόψετε πολλές φορές τον ύπνο σας. Η καφεΐνη, ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε ή και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Το αλκοόλ έχει μια αρχική κατασταλτική δράση που σας επιτρέπει να κοιμηθείτε γρήγορα, αλλά αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, εφίδρωση και εφιάλτες, προκαλώντας τελικά διαταραχές του ύπνου σας.

Φαγητό και ύπνος
Το να φάει κανείς πριν κοιμηθεί συχνά είναι ένας πειρασμός. Πολλές φορές βγαίνουμε έξω και τρώμε πολύ. Αλλά και κάποιες άλλες καταναλώνουμε πολύ φαγητό ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι. Εάν πρέπει να φάτε οπωσδήποτε κάτι πριν τον ύπνο, περιοριστείτε σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν και έναν απλό υδατάνθρακα. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προωθεί τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες προωθούν τη χρήση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Ένα κράκερ με λίγο τυρί είναι ένα παράδειγμα καλού βραδινού σνακ για να έχετε έναν καλό και ήρεμο ύπνο. Αποφύγετε ένα βαρύ γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς η διαδικασία της πέψης απαιτεί περισσότερο χρόνο. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν καούρα και γαστρεντερική δυσφορία. Αν είστε καπνιστής, δεν θα πρέπει να καπνίζετε πριν από τον ύπνο, καθώς το κάπνισμα είναι διεγερτικό.

Απεμπλακείτε από την τεχνολογία
Η παρακολούθηση τηλεόρασης πριν από τον ύπνο είναι μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του πολιτισμού μας. Είναι μια παθητική δραστηριότητα που δεν απαιτεί συγκέντρωση. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι διεγερτική και αναγκάζει τον εγκέφαλο να παραμείνει ενεργός, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος στη συνέχεια να έχει κάποια δυσκολία να κοιμηθεί. Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή σας και διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό πριν από τον ύπνο. Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν να χαλαρώσει το μυαλό σας και να ανακουφιστεί από τους σποραδικούς διασπαστικούς για την προσοχή ήχους που παράγει η τηλεόραση.

Προώθηση της συνολικής ευημερίας
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτεί την ευημερία ολόκληρου του σώματος. Αν όλα τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονται σε συγχρονισμό, τότε το σώμα σας αισθάνεται καλά και έχει περισσότερη ενέργεια, ενώ διατηρεί μια γενική αίσθηση ευεξίας. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό και βοηθά τις ορμόνες να μένουν ισορροπημένες και να λειτουργούν σωστά. Η στέρηση ύπνου αντίθετα προκαλεί κούραση και άγχος, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν εξισορροπήσετε την ημέρα σας με επαρκή ύπνο το βράδυ και με υγιεινή διατροφή καθώς και μέτρια άσκηση μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και ένα αίσθημα ευεξίας που είναι επωφελές για τη γενική σας υγεία.