Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ο εκλεκτός των ψηφοφόρων της Λάρνακας

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κιτίου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί.

Ο Μητροπολιτικός θρόνος Κιτίου τελεί εν χηρεία, έπειτα από την εκούσια αποχώρηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, η παραίτηση του οποίου έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο.

Οι ψηφοφόροι της επαρχίας Λάρνακας, με 7469 ψήφους, επέλεξαν τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο για ανάδειξη του ως Μητροπολίτη Κιτίου, με ποσοστό, 70,24% .

Ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος  έλαβε ποσοστό 29,25% και 3127 ψήφους.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα σταλούν στον Τοποτηρητή, τον ρόλο του οποίου έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη

Στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριών ημερών, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να δηλώσει ένσταση στην Ιερά Σύνοδο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Η Β’ φάση της διαδικασίας προνοεί την εκλογή του Μητροπολίτου υπό της Ιεράς Συνόδου.

Στις 30 Ιουλίου, ο τοποτηρητής θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο και κατά τη διάρκεια της οποία θα επικυρωθούν τα αποτελέσματα και η κατάρτιση του τριπροσώπου, των τριών προσώπων που πλειοψήφησαν.

Με μυστική ψηφοφορία, τα 17 μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη.

Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.

Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Δήλωση Αρχιμανδρίτη Ευμένιου

Σήμερα ο λαός της Μητρόπολής μας άσκησε το ιερό και δημοκρατικό του δικαίωμα, έχοντας κάνει τις επιλογές του, που θα τεθούν και ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Μια διαδικασία που θα κορυφωθεί με την επιλογή του νέου μας Μητροπολίτη Κιτίου, από την Ιερά Σύνοδο.

Ο λαός της Μητρόπολής μας, έχει πάρει σήμερα την απόφαση του κάτι που είναι απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό .

Να συγχαρώ τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο για το ποσοστό προτίμησης που έχει λάβει. Ένα ποσοστό που τον τιμά ιδιαίτερα.

Την ίδια ώρα θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των μελών της Μητροπόλεως μας, που προσήλθαν στις κάλπες και με τίμησαν με την ψήφο τους. Ανταποδίδω εγκαρδίως και δηλώνω πως η αγάπη και η εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει προς το πρόσωπο μου με σκλαβώνει και με τιμά ιδιαίτερα .

Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα να υπηρετώ την Εκκλησία αλλά και τον κάθε ένα από τους συνανθρώπους μας. Θα συνεχίσω άοκνα με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο .

Κάνω έκκληση προς όλους να σεβαστούμε απόλυτα το σημερινό αποτέλεσμα και ενωμένοι να συνεχίσουμε το έργο που ο Κύριος μας, μας έχει τάξει. Να υπηρετούμε τον συνάνθρωπο μας με αυταπάρνηση, σεβασμό και θυσία. Για το καλό της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας.

Αρχιμανδρίτης Ευμένιος