Ο Χρυσός θα συνεχίσει να είναι επενδυτικό καταφύγιο και το 2020;

Η εντυπωσιακή άνοδος του χρυσού μέσα στο 2019 -με τη βοήθεια των τριβών που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος, της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και των συνεχών αγορών περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες προέβαιναν οι κεντρικές τράπεζες- είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και στη νέα χρονιά.

Καθώς η αλλαγή του χρόνου είναι υπόθεση λίγων ημερών, η BlackRock Inc., ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, εξακολουθεί να διάκειται ευνοϊκά στις τοποθετήσεις σε χρυσό, την ώρα που άλλες ισχυρές φωνές, όπως αυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της UBS Group AG προβλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν στα 1.600 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για μια τιμή που ο χρυσός έχει να συναντήσει από το 2013.

Οι ράβδοι χρυσού έχουν μπει σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Bloomberg Commodity Spot, καθώς η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίζεται από την έξαρση του εμπορικού πολέμου και σειρά περικοπών των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Έτσι, ήλθε στο προσκήνιο το παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών: ο χρυσός.

Ωστόσο, με τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο να παραμένουν σε ανοδική τροχιά, και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις, οι προοπτικές του χρυσού για την επόμενη χρονιά δεν είναι σαφείς, καθώς υπάρχει και η αβεβαιότητα σχετικά με το τι προτίθενται να πράξουν οι κεντρικές τράπεζες το 2020.

«Η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παραμένουν συγκρατημένοι, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να προσανατολίζονται προς πολιτικές διευκόλυνσης» ανέφερε ο Ρους Κέστεριχ, διευθυντής χαρτοφυλακίου ύψους 24 δισ. δολαρίων, στην BlackRock. «Σε αυτό το περιβάλλον, τα σκαμπανεβάσματα στις μετοχές είναι πιθανό να προέρχονται από ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης και/ή για τα θέματα που τίθενται από τη γεωπολιτική. Και στα δυο σενάρια, ο χρυσός μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός παράγων για αντιστάθμιση κινδύνων».