Ο χρυσός ετοιμάζεται για εκτόξευση που θα διαρκέσει – Πρόβλεψη ακόμα και για $2.500

Περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου έχουν οι τιμές του χρυσού, εν μέσω της αναταραχής που επικρατεί στις τράπεζες διεθνώς και την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια. Μάλιστα, όπως σημειώνει το CNBC, είναι πολύ πιθανό να σπάσουν ιστορικά υψηλά και να παραμείνουν εκεί.

«Μια ταχύτερη στροφή της Fed σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσει πιθανότατα μια νέα άνοδο της τιμής του χρυσού λόγω ενδεχόμενης πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε η Τίνα Τενγκ της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών CMC Markets. Η ίδια αναμένει ότι ο χρυσός θα κυμανθεί μεταξύ 2.500 και 2.600 δολαρίων ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές συρρέουν στον χρυσό και τα αμερικανικά ομόλογα καθώς οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank και την κατάρρευση της Credit Suisse.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.940,68 δολάρια ανά ουγγιά.

Τη Δευτέρα, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια και σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Ο χρυσός έχει αυξηθεί περίπου 10% από τις αρχές Μαρτίου, όταν η SVB υπέστη bank run.

Το ιστορικό υψηλό του χρυσού ήταν στα 2.075 δολάρια τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα συνεχίσει να του δίνει ώθηση.

«Η συνεχιζόμενη αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες προοιωνίζεται άνοδο για τις μακροπρόθεσμες τιμές», δήλωσε ο Ράντι Σμόλγουντ, διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals.

Ο Σμόλγουνμτ προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα φτάσουν τα 2.500 δολάρια.

Η ζήτηση για χρυσό εκτινάχθηκε σε υψηλό 11 ετών το 2022, λόγω των «κολοσσιαίων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πέρυσι 1.136 τόνους χρυσού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 55 ετών.

Ο χρυσός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα εκτιμούν Fitch, Oanda και HSBC
Η Fitch Solutions προέβλεψε ότι ο χρυσός θα σημειώσει υψηλό στα 2.075 δολάρια «τις επόμενες εβδομάδες». Ο οίκος στήριξε την προοπτική αυτή στην «παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια», προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο χρυσός «θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τα προ-κόβιντ επίπεδα».

Ο Κρεγκ Ερλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην εταιρεία συναλλάγματος Oanda, συμφωνεί με τις αισιόδοξες προοπτικές της Fitch.
«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε μια ισχυρή απόδοση του χρυσού τους επόμενους μήνες. Τα άστρα φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκά για τον χρυσό και είναι πιθανόν να δούμε νέα υψηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να στηρίξει τις τιμές του χρυσού, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή πολύτιμων μετάλλων της HSBC Τζέιμς Στιλ, ο οποίος αναμένει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed.