Ο χρυσός είναι το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο…

Ο χρυσός εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης μετά από μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, αλλά παραμένει υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές που αναζητούν κάποιο ασφαλές καταφύγιο στρέφονται προς το δολάριο.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 0,8% το πρωί στο Λονδίνο, υποχωρώντας ουσιαστικά εκ νέου, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο ρεκόρ εν μέσω ανησυχίας ότι θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ της ανάγκης για περισσότερα μετρητά με σκοπό να καλυφθούν οι απώλειες σε άλλες αγορές και από την άλλη έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι για ασφαλή καταφύγια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες περί παγκόσμιας ύφεσης.

Ο φόβος στις αγορές «παρέχει» ακόμα στήριξη στον χρυσό, σχολιάζει ο Georgette Boele, στρατηγικός αναλυτής στην τράπεζα ABN Amro.

Η τιμή του χρυσού (spot) βρέθηκε στα 1.474,53 δολάρια ανά ουγκιά στο Λονδίνο, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων με σκοπό τη ρευστότητα στην αγορά, προτιμώντας το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο. Επιπλέον, η κίνηση της ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων μείωσε επίσης την ανάγκη των επενδυτών για χρυσό.

«Ενώ τα μέτρα τόνωσης και οι περικοπές των επιτοκίων – συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στήριξη θα είναι βραχύβια», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη προτίμηση για το δολάριο έναντι του χρυσού καθώς οι κίνδυνοι της παγκόσμιας αγοράς εντείνονται κάτι που θα πιέσει τις τιμές του χρυσού να μειωθούν βραχυπρόθεσμα».

Όσον αφορά τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι κινήθηκε υψηλότερα, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο έπεσαν.