Ο Χριστόφιας στην αντεπίθεση για το πόρισμα της ερευνητικής

Είναι τουλάχιστον πρωτάκουστο, αν όχι μια πρακτική που ρεζιλεύει την Κύπρο διεθνώς, πέρα από πλήγμα για τη Δημοκρατία, το να κρίνουν κάποιοι Δικαστές τις πολιτικές αποφάσεις του εκλελεγμένου από το λαό Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

“Ας σταματήσει η Κυβέρνηση την κατηφόρα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και ας επικεντρωθεί στα κορυφαία ζητήματα που έχει μπροστά της η Κύπρος, πριν να είναι αργά για τον τόπο μας και το λαό μας”, όπως αναφέρει σε γραπτή σημερινή του δήλωση ο κ. Χριστόφιας.

Του ζητήθηκε, συνεχίζει ο κ. Χριστόφιας, από δημοσιογράφους να σχολιάσει το πόρισμα για την Οικονομία και προβληματίσθηκε πολύ, κατά πόσον έπρεπε να σχολιάσει “το πόρισμα μιας παράνομης Επιτροπής, η οποία ήταν τόσο αφοσιωμένη στα δημοκρατικά θέσμια”, συνεχίζει ο τέως Πρόεδρος, “που δεν μου επέτρεψε να μιλήσω και κατέληξε σε ένα κείμενο που βρίθει αναληθειών και συκοφαντιών”.

“Καλώ το νέο Γενικό Εισαγγελέα”, δηλώνει ο κ. Χριστόφιας, “να μελετήσει όχι μόνον το πόρισμα της παράνομης Επιτροπής, που αν δεν απατώμαι έχει δηλώσει ότι θα είναι χρήσιμο εργαλείο για τις έρευνες, αλλά να μελετήσει και τη δική μου κατάθεση, την οποία μου απαγορεύθηκε να αναγνώσω”.

Στην κατάθεσή του αυτή, συνεχίζει ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, “υπάρχουν απαντήσεις ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των επιπέδων για τα αίτια και τα αιτιατά”.

“Απαντήσεις”, προσθέτει, “ακόμα και από εκθέσεις των περιβόητων οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι, το 2012 και το 2013 και πιο πριν ακόμα, κάνουν ξεκάθαρο ότι αιτία της κρίσης στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ τα δημοσιονομικά, αλλά το πλιάτσικο των Τραπεζών, τις οποίες φαίνεται ότι το πόρισμα Πική, για λόγους που ο ίδιος και τα Μέλη της Επιτροπής ξέρουν, καλύπτει όπως καλύπτει και τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας”.

“Σε ό,τι αφορά την περιβόητη θέση, την οποία παπαγαλίζει σήμερα ολόκληρος ο κυβερνητικός και φιλοκυβερνητικός Τύπος, ότι `εγώ είμαι ο Πρόεδρος και κάνω ό,τι θέλω`, δεν πρόκειται παρά για μια φαντασίωση της Επιτροπής“.

“Το Υπουργικό Συμβούλιο, του οποίου διετέλεσα κατά τη θητεία μου επικεφαλής”, δηλώνει ο κ. Χριστόφιας, “ισχυρίζομαι ότι λειτουργούσε πιο δημοκρατικά από όλα τα Υπουργικά Συμβούλια που γνώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Γινόταν εκτενής συζήτηση και οι αποφάσεις λαμβάνονταν είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, έστω και αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, δηλώνει ο κ. Χριστόφιας.