Ο χρηματοδοτικός κανονισμός των Τ/κ δεν πέτυχε το στόχο του

Προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του κοινοτικού χρηματοδοτικού κανονισμού για την τ/κ κοινότητα, έτσι ώστε αυτός να προάγει τον πραγματικό στόχο της επανένωσης της Κύπρου και να μην παίρνει το χαρακτήρα της χρηματοδότησης της κατοχής, καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε σήμερα την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον χρηματοδοτικό κανονισμό, η οποία παραδέχεται ότι επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του, ο κανονισμός δεν πέτυχε τον κύριο του στόχο του, δηλαδή την προώθηση της επανένωσης της Κύπρου.

Σύμφωνα με σημείωμα της Επιτροπής, από το 2006 μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός του κανονισμού ανήλθε στα €311 εκατομμύρια, ενώ ποσό €31 εκατ. έχει προνοηθεί για το 2013. Σε ετήσια βάση ο χρηματοδοτικός κανονισμός προνοεί κονδύλι 28 εκ. ευρώ.

Βουλευτές διατύπωσαν την άποψη ότι από αυτά τα κονδύλια πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για συντήρηση κονδυλίων για αναστήλωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους του κανονισμού προς την κατεύθυνση των έργων δικοινοτικού χαρακτήρα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Ανδρέας Μαυρογιάννης προσθέτοντας όμως ότι το Υπουργείο θα επιθυμούσε όπως ο προϋπολογισμός του κανονισμού για την επόμενη επταετία διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

«Δεν θα θέλαμε να αυξηθεί το ποσό έτσι ώστε να φαίνεται ότι η Κομισιόν χρηματοδοτεί την κατοχή», είπε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι οι χειρισμοί που γίνονται για το όλο θέμα είναι πολύ ευαίσθητοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «περπατούμε πάνω σε αυγά». Είπε δε ότι τα θέματα αυτά επισημαίνεται σε παρατηρήσεις που γίνονται από το ΥΠΕΞ επί της έκθεσης της Κομισιόν.

Επεσήμανε δε πως μέσα από τον στόχο του κανονισμού για εξοικείωση της τ/κ κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο ελλοχεύει ο κίνδυνος να δοθεί η εντύπωση επίσημης οντότητας στα κατεχόμενα.

Σημείωσε ακόμη ότι η θέση του ΥΠΕΞ είναι ότι ο χρηματοδοτικός κανονισμός πρέπει να αφαιρεθεί από το κεφάλαιο προενταξιακή βοήθεια και να μεταφερθεί από κάτω από το κεφάλαιο άλλων δραστηριοτήτων.