Ο Χάσικος απαντά στα δημοσιεύματα περί εκμίσθωσης κρατικής γης

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν 41 Συμβάσεις Μίσθωσης/ Άδειες Χρήσης που εκκρεμούν για εξασφάλιση σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προς ακύρωσή τους, επειδή η ισχύς των υφιστάμενων Συμβάσεων έληξε και οι Μισθωτές/ Αδειούχοι δεν ενδιαφέρονται για σύναψη νέας Σύμβασης με αναθεωρημένο ενοίκιο.

Σε γραπτή του απάντηση στα σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο για το θέμα των εκμισθώσεων κρατικής γης είπε :”Αντιλαμβανόμαστε ότι κατ` ανάλογο τρόπο λειτουργούν/ ενεργούν και τα υπόλοιπα Τμήματα της Κυβέρνησης, που διαχειρίζονται θέματα μίσθωσης κρατικής γης για τους σκοπούς που προαναφέρονται”.

“Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κατά τον υπολογισμό της εκτίμησης του ύψους του μισθώματος/ τέλους χρήσης στη συνομολόγηση νέων Συμβάσεων Μίσθωσης/ Αδειών Χρήσης”, όπως αναφέρει ο κ. Χάσικος, “λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα: Για γεωργικούς/ κτηνοτροφικούς σκοπούς το ενοίκιο υπολογίζεται με βάση τα συγκριτικά ενοίκια στην περιοχή, για οικιστικούς/ τουριστικούς σκοπούς το ενοίκιο υπολογίζεται με ποσοστό πάνω στην αγοραία αξία της ιδιοκτησίας και για βιομηχανικούς σκοπούς εντός βιομηχανικών ζωνών το ενοίκιο, από τις 23.7.2010 υπολογίζεται με ποσοστό πάνω στην αγοραία αξία της ιδιοκτησίας, ανάλογα με τα υφιστάμενα έργα υποδομής, ενώ πριν τις 23.7.2010 καθοριζόταν από το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλογα με τα υφιστάμενα έργα υποδομής”.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός αναφέρει, επίσης, ότι “τη διαχείριση κρατικής γης εντός των Βιομηχανικών Περιοχών την έχει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Διαχείριση της Κρατικής Δασικής Γης την έχει το Τμήμα Δασών. Περαιτέρω, το Τμήμα Γεωργίας διαχειρίζεται τα κτηνοτροφικά οικόπεδα, τα όποια εμπίπτουν σε Κτηνοτροφικές Περιοχές”.

“Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των μισθωμάτων/ τελών χρήσης”, προσθέτει ο κ. Χάσικος, “αυτά αναθεωρούνται κάθε πέντε έτη και κατά την αναθεώρηση λαμβάνεται υπ` όψη η αξία της ιδιοκτησίας κατά το χρόνο της αναθεώρησης, σύμφωνα με τους περί ακινήτου ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμούς”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει, επίσης, ότι “σε ό,τι αφορά την είσπραξη καθυστερημένων ενοικίων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδικασία, αποστέλλοντας στους μισθωτές, ειδοποιήσεις”.

“Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους”, δηλώνει ο κ. Χάσικος, “διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία για λήψη δικαστικών μέτρων προς είσπραξη των οφειλόμενων ενοικίων ή/ και ακύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης/ Αδειών Χρήσης και ανάκτηση του μισθίου”.

“Οποιοδήποτε ποσό παραμείνει απλήρωτο”, συνεχίζει ο Υπουργός, “εξυπακούεται ότι επιβαρύνεται, δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας, με δημόσιο τόκο υπερημερίας, από την ημέρα κατά την οποία το ποσό αυτό κατέστη πληρωτέο”.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, “μέχρι σήμερα έχουν απομείνει 268 Συμβάσεις Μίσθωσης/ Άδειες Χρήσης, οι οποίες ανανεώνονται αυτόματα από έτους εις έτος, δεν προβλέπουν αναθεώρηση του μισθώματος/ ετήσιου τέλους χρήσης σύμφωνα με την αγοραία αξία και οι Μισθωτές/ Αδειούχοι έχουν αποδεχθεί την ακύρωση και ετοιμασία νέας Σύμβασης Μίσθωσης/ Άδειας Χρήσης”.

“Στις νέες Συμβάσεις Μίσθωσης/ Άδειες Χρήσης”, τονίζει ο κ. Χάσικος, “θα προβλέπεται η αναθεώρηση του μισθώματος/ ετήσιου τέλους χρήσης, με βάση την αγοραία αξία κάθε πέντε έτη”.

“Οι πιο πάνω Συμβάσεις Μίσθωσης/ Άδειες χρήσης”, συνεχίζει ο Υπουργός, ” ευρίσκονται στο στάδιο υποβολής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ή στον Κλάδο Εκτιμήσεων του Κτηματολογίου για υπολογισμό του μισθώματος/ ετησίου τέλους χρήσης”.