Ο φόρος πολυτελείας θα ισχύει μόνο για οχήματα έως 10 ετών

Δεν θα πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης οι ιδιοκτήτες οχημάτων που εισήχθησαν στην Ελλάδα ως μεταχειρισμένα και είναι άνω των 1929 κυβικών, αρκεί η ηλικία των οχημάτων αυτών, να μην ξεπερνά τα 10 έτη από την χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησαν. Αυτό διευκρινίσε με παρέμβασή του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Μέχρι σήμερα η παλαιότητα για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα, υπολογιζόταν βάσει του έτους κυκλοφορίας στην Ελλάδα, άσχετα με το εάν το  αυτοκίνητο είχε κυκλοφορήσει και σε κοινοτικές χώρες ή χώρες ΕΟΧ και είχε εισαχθεί ως μεταχειρισμένο. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, ορίζεται ότι για τον καθορισμό υπολογισμού της ηλικίας των Ι.Χ. που εισήχθησαν μεταχειρισμένα, δεν λαμβάνεται υπόψη το πότε αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα αλλά ο χρόνος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος σε χώρα της Ε.Ε. ή ΕΟΧ.

Για την σαφή ενημέρωση των εφοριών, εστάλη εγκύκλιος προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών σύμφωνα με την οποία, όλες οι υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν στην ενημέρωση των αδειών κυκλοφορίας. Σε αυτές θα πρέπει πλέον να αναγράφεται το έτος πρώτης κυκλοφορίας των οχημάτων σε χώρες Ε.Ε. ή σε χώρες ΕΟΧ.