Υφυπουργός παρά τω προέδρω: Η Οικονομία βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη

Ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε σήμερα ότι, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη, η οποία θα είναι σταδιακή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορούμε πλέον “να δούμε φως στην άκρη της σήραγγας”.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι, είναι η πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια που γνωρίζουμε σε ποιαν κατεύθυνση οδεύουμε και έστειλε το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιβάλει περαιτέρω φορολογίες, επισημαίνοντας παράλληλα πως αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Σε ομιλία του στο 4ο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσαν το ΣΕΛΚ και το περιοδικό Gold είπε, “Τα οφέλη της σταδιακής ανάκαμψης θα διαφανούν τα επόμενα χρόνια, πιθανό κατά τη θητεία της επόμενης Κυβέρνησης”.

Ο  κ. Πετρίδης είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα επιτρέψει μια ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευημερία σε όλους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο και προχωρεί στρατηγικά στην υλοποίησή του, σημειώνοντας ότι η στρατηγική αυτή “αποδίδει καρπούς”.

Αναφέροντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι “κύρια πρόκληση πλέον είναι η άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές και να διασφαλιστεί η ξένη συμμετοχή στον τραπεζικό τομέα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον τομέα.

“Είμαστε στο δρόμο προς την ανάκαμψη . Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει ήδη κεφαλαιοποιηθεί και είναι επίσης σε προχωρημένο στάδιο αναδιάρθρωσης”, σημείωσε.

Διαβεβαιώνοντας ότι προσανατολισμός της πολιτικής της Κυβέρνησης δεν είναι η διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών μέσω της αύξησης των φόρων, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι για την Κυβέρνηση, η διατήρηση ενός ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος και της φορολογικής σταθερότητας, είναι πολύ πιο σημαντική και πιο ευνοϊκή για τις προοπτικές ανάπτυξης, και τελικά για τα δημόσια έσοδα.

Ανέφερε ότι ύστερα από περισσότερες από 40 συνεχόμενες υποβαθμίσεις, η κυπριακή οικονομία έχει δεχθεί τρεις αναβαθμίσεις σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οδεύουμε προς μια θετική αναθεώρηση από την Τρόικα, η οποία έχει επανειλημμένα, όπως σημείωσε, εκφράσει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του προγράμματός οικονομικής προσαρμογής, το οποίο υλοποιείται χωρίς σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε ότι η πρόσφατη κρίση αποκάλυψε όχι μόνο τις ανισορροπίες του τραπεζικού τομέα, αλλά το περιορισμένο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να επενδύουν και να καινοτομούν.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η ταχύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη, πέρα από την αποκατάσταση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στηρίζεται στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

“Όραμά μας είναι να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά μια χώρα που θα είναι υπερήφανοι για για αυτή, ένα δυναμικό, επιχειρηματικό και επενδυτικά φιλικό κράτος, που θα φροντίζει για τις ανάγκες των πολιτών του”, κατέληξε.