Ο Υπ. Υγείας παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το 2018 του Υπουργείου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών παρουσίασε σήμερα τον Προϋπολογισμό για το έτος 2018 ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας είπε: «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω την κυοφορούμενη πολιτική σε ό,τι αφορά την περίοδο 2018-2020, που είναι και η πιο κρίσιμη περίοδος, αφού εντός αυτής υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας με την εισαγωγή της αυτονόμησης και βεβαίως του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Γεώργιου Γεωργίου ότι ο προϋπολογισμός κινείται στα ίδια και χειρότερα πλαίσια των τελευταίων ετών και ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ εφαρμόζει πολιτικές περικοπών και λιτότητας στον τομέα της υγείας, ο δρ. Παμπορίδης ανέφερε ότι και οι δύο προϋπολογισμοί που έχει συντάξει ο ίδιος μέχρι στιγμής κατά την θητεία του είναι αυξημένοι έναντι των προηγουμένων ετών. «Άρα δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Γεωργίου όταν αναφέρεται σε περικοπές», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ο Προϋπολογισμός είναι του Υπουργείου Υγείας και όχι του αυτόνομου Οργανισμού. Ο αυτόνομος Οργανισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει και θα υλοποιήσει την αυτονόμηση, θα έχει δικά του έσοδα, τα οποία υπολογίζονται πέρα της χορηγίας, της οποίας θα τύχει, σε επιπλέον €40 εκ. κατ’ έτος. Ως εκ τούτου υπάρχει αρκετό αποθεματικό, θα υπάρξει από τις εισπράξεις του Οργανισμού, το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει πλήρως και με περίσσια τη μεταρρύθμιση».

Σε ερώτηση εάν έχουν διαφοροποιηθεί τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της αυτονόμησης, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί καθόλου. «Η υλοποίηση της αυτονόμησης έχει αρχίσει, όπως είχα την ευκαιρία να αναφερθώ εντός της αιθούσης. Έχουμε προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μελέτης για την Πρωτοβάθμια Υγεία με τη συμπλεγματοποίηση των επαρχιακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, γεγονός που βρίσκεται ήδη στο στάδιο υλοποίησης και έχει ήδη ενταχθεί στους Προϋπολογισμούς του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των προνοιών των Συμφωνιών που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα των ομάδων των επαγγελματιών υγείας, τις αυξήσεις των μισθών των γιατρών, τις αναβαθμίσεις των μισθών των νοσηλευτών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας και σταδιακά έχουμε προχωρήσει και στην ανάθεση της μελέτης για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας.

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που λήφθησαν, προκειμένου να αρχίσει σταδικά να εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση και η αυτονόμηση. Έχει ήδη δοθεί μια λίστα από όλα τα βήματα υλοποίησης της αυτονόμησης και τα χρονοδιαγράμματα είναι πλήρως εντός των προγραμματισμών μας, όπως είχαν γίνει μετά τον περασμένο Ιούλιο που εγκρίθηκαν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου πως, αντί η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την ψήφιση των νομοσχεδίων, πρέπει να προχωρήσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο δρ. Παμπορίδης δήλωσε πως ο ίδιος από την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων και για ένα μήνα επέλεξε να μην κάνει οποιαδήποτε δήλωση για να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιοσδήποτε πανηγυρισμός. «Νομίζω ότι πρέπει να το εντάξουμε πάλι και αυτό στο πλαίσιο των εκλογών. Συγχωρούνται πολλά πράγματα στις εκλογές», κατέληξε.