Ο Υπ.Ενέργειας του Λιβάνου στην Κύπρο τον Ιούλιο

Ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου έρχεται στην Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ολοκληρώνοντας σήμερα την επίσκεψη εργασίας στο Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στα ενεργειακά ζητήματα «συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους θα προχωρήσουμε για να μην υπάρχει καθυστέρηση για να είναι όλα έτοιμα όταν θα αποφασιστεί και η επικύρωση, να αποφασιστούν και όλες οι συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουμε μαζί». Προς το σκοπό αυτό, είπε, επισκέπτεται την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Κληθείς να αναφερθεί στα τεκταινόμενα κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Κόλπου, στο Μπαχρέιν, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «συζητήθηκαν κυρίως οι σχέσεις σε επίπεδο ΕΕ και Συμβουλίου του Κόλπου και στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα όπως η Συρία το Μεσανατολικό, το Ιράν, το Ιράκ μέσα στα πλαίσια ενός πολιτικού διαλόγου». Ακολούθησε, πρόσθεσε, «και η κοινή διακήρυξη των δύο Προέδρων της Συνόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη «το ενδιαφέρον έγκειτο στην ευχέρεια που υπήρξε για διμερείς συναντήσεις», προσθέτοντας ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους του Κατάρ, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ.

«Είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε στις σχέσεις μας με τις χώρες αυτές, την προοπτική των επενδύσεων από τις χώρες αυτές προς την Κύπρο και τη δραστηριοποίηση Κυπρίων επιχειρηματιών στις χώρες αυτές», σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι έχει προσκαλέσει όλους τους ομολόγους του να επισκεφθούν την Κύπρο.

«Αρχές Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με τον εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Najib Mikati και τον Υπουργό Εξωτερικών, Adnan Mansour, με τους οποίους συζήτησε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου, την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των δύο κρατών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την πιθανή συνεργασία Λιβάνου και Κύπρου σε θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «λόγω της πολιτικής κατάστασης στο Λίβανο εκκρεμεί η επικύρωση της συμφωνίας που έχουμε καταλήξει για την ΑΟΖ και εκκρεμεί και μια διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σε ένα μικρό σημείο της δικής τους ΑΟΖ, η οποία επηρεάζει και τη δική μας συμφωνία».

Ερωτηθείς αν αναμένει ότι η διαφορά Ισραήλ – Λιβάνου θα λήξει, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «εμείς σαν Κύπρος έχουμε διαπιστώσει και από τη μια χώρα και από την άλλη βούληση να επιλυθεί η διαφορά».

Τώρα, πρόσθεσε, «πότε θα μπορέσει αυτό να επιλυθεί, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή στον Λίβανο η Κυβέρνηση είναι προσωρινή». Θα πρέπει, είπε, «να σχηματιστεί μια νέα Κυβέρνηση και ενόσω εκκρεμεί η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο που χρειάζεται ομοφωνία των διαφόρων πολιτικών οντοτήτων μέσα στον Λίβανο, δεν γίνεται κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας». «Θα περιμένουμε», ανέφερε τέλος.