Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Ε. Μειμαράκη

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, που πραγματοποιεί  διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο  κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον κυπριακό λαό» και ο κ. Φωκαϊδης ευχαρίστησε «για τη διαχρονική, σταθερή και ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα για να τερματιστεί ο μεγαλύτερος ιστορικός πολιτικός αναχρονισμός που εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο», αναφέρθηκαν και οι δύο στις δύσκολες μέρες που περνούν οι δύο χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Υπουργός Άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι από οικονομικής πλευράς η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται «σε μια δύσκολη συγκυρία», επεκτάθηκε περισσότερο στη δεύτερη φάση των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που όπως είπε μόλις άρχισε, εκφράζοντας την ελπίδα «να υπάρξει μία ουσιαστική ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς», η οποία όμως, κατά τον κ. Φωκαϊδη, να είναι συμβατή «με τις διακηρύξεις των αξιωματούχων της Τουρκίας, έτσι ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία που υπάρχει για λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Φωκαϊδης θεωρεί ότι μία λύση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσα από τις πρόσφατες εξελίξεις της ανακάλυψης υδρογονανθράκων, θα φέρει αξιοποιήσιμες ευκαιρίες «κατά τρόπο που η γειτονιά μας, η γειτονιά της Νοτιανατολικής Μεσογείου να καταστεί μια γειτονιά σταθερότητας και προαγωγής της δημοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια ευαίσθητη περιοχή προς όφελος όλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε τον Υπουργό Άμυνας για τις τελευταίες εξελίξεις στο «οικονομικό μέτωπο» και επισήμανε ότι «η δοκιμασία που βιώνουμε είναι δοκιμασία που πρέπει να μας χαλυβδώσει». Έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες πολίτες που «δείχνουν μεγάλη ωριμότητα και γνωρίζοντας τις δυσκολίες κάνουν θυσίες έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε τον τελικό στόχο της εξόδου από την κρίση», και τόνισε ότι τόσο στα οικονομικά, όσο και στα εθνικά ζητήματα, οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα αντιμετωπιστούν «με τη σύνεση και την ωριμότητα που απαιτείται».

Ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε και αυτός στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Κύπρος, λέγοντας ότι «και η δική μας κυβέρνηση όπως και η δική σας, εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή δύσκολα προγράμματα προσαρμογής, αλλά ευελπιστούμε ότι με τη σκληρή δουλειά που γίνεται, με τη θέληση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του λαού θα μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από την κρίση και να βαδίσουμε σε μια εποχή ανάπτυξης και επανόδου, σε περιόδους ευημερίας και προκοπής».

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκρυψε την συγκίνησή του όταν, καλωσορίζοντας τον κ. Φωκαϊδη, αναφέρθηκε στον πρώην Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Τάσο Μητσόπουλο, που έφυγε «τόσο αιφνιδιαστικά και τόσο γρήγορα» από την ζωή. Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα Τάσο Μητσόπουλο, είχε στενές φιλικές σχέσεις μαζί του, και παρέστη στη κηδεία του.

Ο κ. Φωκαϊδης, που τον διαδέχτηκε στο Υπουργείο Άμυνας, είπε ότι ο εκλιπών αποτέλεσε «υπόδειγμα πολιτικού ανδρός και ανθρώπου, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου συνομίλησε με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής. Αφού συζήτησαν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν Ελλάδα και Κύπρος όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, ο κ. Τραγάκης ενημέρωσε τον κ. Φωκαΐδη για την Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χρονική αυτή περίοδο.

Ακολούθως, ο Υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπου μίλησε στους Κύπριους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ικάρων και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.