Ο ΥΠΕΣ παρέλαβε 80 οικιστικές μονάδες, δωρεά από τη Πολωνική Κυβέρνηση

Ο ΥΠΕΣ παρέλαβε 80 οικιστικές μονάδες ως δωρεά από τη Πολωνική Κυβέρνηση

Για τη μετουσίωση της έννοιας της αλληλεγγύης σε πράξη, μίλησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης προπαρασκευασμένων οικιστικών μονάδων, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς την Πολωνική Κυβέρνηση για τη δωρεά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε σήμερα από την κα Irena Lichnerowicz Augustyn, Πρέσβη της Πολωνίας, 80 προπαρασκευασμένες οικιστικές μονάδες ως δωρεά για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες», στην περιοχή της Μενόγιας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο νέο Κέντρο, ο Υπουργός, είπε ότι «με την πράξη αυτή βιώνουμε την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης, η οποία υπερβαίνει τη θεωρία και εφαρμόζεται στην πράξη».

Ανάφερε ο κ. Νουρής ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, «όταν αρχίσαμε να συζητούμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ανάγκη πραγματικής και υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, η Πολωνική Κυβέρνηση, μέσω της Πρέσβεως της στην Κύπρο, πήρε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία, πίσω από τα κείμενα των νομοθετημάτων του Συμφώνου».

«Για εμάς, αυτό είναι το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο σύστημα ασύλου και υποδοχής στην Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε αναλογία πληθυσμού, ενώ όπως υπογράμμισε, το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας αντιστοιχεί περίπου στο 4% του πληθυσμού της Κύπρου.

Ενημέρωσε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2021, οι συνεχιζόμενες παράτυπες αφίξεις, δείχνουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση. «Η συνέχιση του μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία αποτελεί τη βασική πρόκληση για την Κύπρο», είπε ο κ. Νουρής, λέγοντας ότι πέραν του 70% των αιτούντων διεθνή προστασία προέρχονται απευθείας από την Τουρκία, ή μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξήγησε ότι «είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ζητούμε επίμονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια νομικά ισχυρή επιχείρηση για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία πριν φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς διάκριση και στη βάση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Ο Υπουργός είπε ότι «παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κυπριακών αρχών για τη διαχείριση των δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι η διαίρεση του νησιού με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων, που δημιουργεί μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης».

«Στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ροών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το νέο Κέντρο Φιλοξενίας ‘Λίμνες’ για τους αιτούντες, των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας εξετάζεται στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης διαδικασίας», ανάφερε ο Υπουργός. Ανακοίνωσε ότι «για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών, θα δημιουργηθεί σύντομα δίπλα από το Κέντρο ‘Λίμνες’, ένα προαναχωρησιακό κέντρο για τους αιτούντες, των οποίων το αίτημα διεθνούς προστασίας θα έχει απορριφθεί».

«Η αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει με κεντρικές Συμφωνίες με τρίτες χώρες. Είναι επίσης σταθερή μας θέση ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που αποτελούν τους συνοριοφύλακες της Ευρώπης», τόνισε ο Υπουργός.

Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς την Κυβέρνηση της Πολωνίας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς της η Πρέσβης κα Irena Lichnerowicz Augustyn, μιλώντας για τις οικιστικές μονάδες είπε ότι αποτελούν ένα δώρο τόσο ως καθήκον για ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και ως συνεισφορά για οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής, ανθρώπινης και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Πρέσβης αφού εξέφρασε τη χαρά της που έστω και σε μικρό βαθμό, παρέχεται βοήθεια προς την Κύπρο, ανάφερε ότι η χώρα της υποστηρίζει τη χρήση μηχανισμών που περιορίζουν τις τραγωδίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και μειώνουν τη μεταναστευτική πίεση στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Κύπρος.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εστιάζονται σε θέματα εξωτερικής διάστασης, θα φέρουν πρόοδο στην προσαρμοσμένη και ολιστική συνεργασία. «Μαζί με την Κύπρο μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά τη σημαντικότητα για συνεργασία με τρίτες χώρες, την επιτήρηση των συνόρων, την πρόληψη δευτερογενών μετακινήσεων ή θέματα επιστροφής», πρόσθεσε η Πρέσβης.

Είπε ότι είναι εις γνώση τους οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στην άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών, λέγοντας ότι μόλις ο κ. Υπουργός Νίκος Νούρης προέβη σε σχετική ενημέρωση, ανταποκρίθηκαν άμεσα. «Χάρη στη χρηματοδότηση από την Καγκελαρία του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης της Πολωνίας, αλλά και την πρωτοβουλία του Πολωνικού Κέντρου Διεθνούς Βοήθειας (PCPM), σήμερα παραδίδουμε 80 προκατασκευασμένα σπίτια που θα παρέχουν καταφύγιο σε 240 άτομα», είπε η κα Irena Lichnerowicz Augustyn. Τόνισε, τέλος, ότι η βοήθεια αυτή συμπίπτει με την 60ή επέτειο από τη σύναψη των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.