Ο ΥΠΕΣ ενημέρωσε τη Βουλή για την πολιτική ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής παρέστη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για να ενημερώσει σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης πολιτικής για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της είπε ότι το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί για πρώτη φορά, αλλά έχει συζητηθεί κατά κόρον στην εν λόγω Επιτροπή. Ένα θέμα το οποίο, όπως το χαρακτήρισε, είναι εξαιρετικά σοβαρό και με το οποίο η Κυβέρνηση ασχολείται ιδιαίτερα. «Απτή απόδειξη η Στεγαστική Πολιτική που εξαγγείλαμε τις προηγούμενες μέρες» είπε.

Συμπλήρωσε ότι το «δεύτερο σχέδιο ειδικά της στεγαστικής μας πολιτικής αυτόν ακριβός τον σκοπό έχει: να δώσει διέξοδο στους ανθρώπους που ενδεχόμενα διαθέτουν και δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα τεμάχιο γης στις περιοχές εκτός των οικιστικών ζωνών, για να βοηθηθούν ακριβός και να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο τεμάχιο, στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν».

Εξάλλου είπε ο κ. Νουρής «έχουμε ξεκαθαρίσει στους Βουλευτές ότι ο ισχυρισμός που κατά καιρούς ακούγεται ότι η διαδικασία της μεμονωμένης κατοικίας πλήττει τους φτωχούς ανθρώπους και ευνοεί τους Developers είναι κάτι το οποίο ακριβός το αντίθετο σήμερα συμβαίνει. Γιατί πάρα πολύ απλά να θυμίσω ότι, πριν την θέσπιση των κριτηρίων, είναι όντως οι Developers και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι – μια πολιτική που ξεκίνησε να έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής – τη μετέτρεψαν σε έναν μηχανισμό κερδοσκοπίας, αποκτώντας έναντι πινακίου φακής αγροτεμάχια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να εγείρουν πολυτελείς επαύλεις και οκέλλες, και βεβαίως να τις πωλούν έναντι πολύ ψηλών ποσών και κερδών».

«Η μεμονωμένη κατοικία έχουμε επεξηγήσει στη Βουλή ότι σήμερα είναι δυστυχώς ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός προβλημάτων που προκαλούνται στην κυπριακή ύπαιθρο ιδιαίτερα» είπε. Εξήγησε ότι τα προβλήματα αφορούν σε «θέματα περιβαλλοντικής καταστροφής, θέματα εκμετάλλευσης γόνιμης γης, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πολλούς άλλους σκοπούς κοινής ωφελείας, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, περιοχών φωτοβολταϊκών πάρκων, βιομηχανικών ζωνών». «Αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε ανάλογα τέτοια κομμάτια γης ,πάρα πολύ απλά γιατί έχουν ανευρεθεί μέσα σε αυτές περιοχές μεμονωμένες κατοικίες», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Ο Υπουργός είπε ότι «πρόσθετα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων σήμερα από τις μεμονωμένες κατοικίες, με πρώτο το θέμα της αύξησης του κόστους υπηρεσιών, αφού μια μεμονωμένη κατοικία μοιραία και αναπόφευκτα, όντας εκτός του οικιστικού ιστού, χρειάζεται πολύ περισσότερα για να εξυπηρετηθεί, είτε για την περισυλλογή σκυβάλων, είτε για την παροχή ηλεκτρονικού ρεύματος, είτε για την παροχή νερού».

Επομένως, συμπλήρωσε, «αυτό το οποίο η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει να κάνει είναι, με φειδώ και με γνώμονα τα κοινωνικά θέματα, θα προσπαθήσει αφενός μεν να περιορίσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό που έχουν σήμερα αδειοδοτηθεί ως μεμονωμένες κατοικίες». Υπενθύμισε ότι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 10.000 οι αδειοδοτήσεις μεμονωμένων κατοικιών, ως εκ τούτου, είπε, “δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν χορηγούνται αρκετές άδειες μεμονωμένης κατοικίας”. Συνέχισε τονίζοντας ότι «παραμένει ως κατ΄ εξαίρεση θεσμός και δεν είναι η πρακτική».

Και από την άλλη, συνέχισε, «μέσα από τα Στεγαστικά Σχέδια της συγκροτημένης και ολιστικής προσέγγισης που έχουμε εξαγγείλει, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις σε αυτό το θέμα, ικανοποιώντας βεβαίως και τον κόσμο που διαθέτει ή δεν διαθέτει ένα ανάλογο τεμάχιο», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.