Ο Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα θέλει να… διορθώσει την Ιστορία της Κύπρου!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, κατά την ισχυρισμό του, δεν είναι έτοιμη για λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα πρέπει να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής για υπόμνηση στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης.

Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι με την απόφαση της Βουλής η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της. Πρόσθεσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη, καθώς και η χρονική συγκυρία της.

Αναφέρθηκε επίσης στην ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια ως βασικές προϋποθέσεις της λύσης.

Χωρίς πολιτική ισότητα, δεν θα υπάρξει λύση σημείωσε ο κ. Ακιντζί. Είπε επίσης πως στις συναντήσεις του σήμερα συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, και ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο σημερινό σημείο χάρη στην στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Είπε επίσης σε σχέση με ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή, η οποία έχει και όρια.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στην σημασία της πολιτικής ισότητας του «βόρειου και του νότιου ιδρυτικού κράτους», σε περίπτωση λύσης.

Check Also

Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Όσα δεν περιλαμβάνονται

Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας περιλαμβάνει την αμοιβαία ένοπλη συνδρομή (άρθρο 2): Σε περίπτωση που η …

Ξεκαθαρίζει ο Οδυσσέας: Δεν θα είμαι υποψήφιος το 2023

Ξεκαθαρίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης οτι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία το 2023. Με …