Ο Τσίπρας πέρασε τα μέτρα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα

Αν κρίνουμε από το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας, από τους βουλευτές του, μετά το πέρας της ομιλίας του, δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι τα μέτρα θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς το ιδεολογικό μασάζ απέδωσε. Ο πρωθυπουργός με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους κράτησε το καρότο για τους βουλευτές του και το…μαστίγιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο επιτέθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντάς τον απελπισμένο, απεγνωσμένο και…τζάμπα μάγκα.. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά απέρριψε τα εκλογικά σενάρια, ενώ υποσχέθηκε ότι στο τέλος του χρόνου θα μοιράσει στους αδύναμους μέρος του πλεονάσματος!

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Τσίπρας δεν έκρυψε ότι «όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει στοιχείο εκβιασμού, σε κάποια σημεία κερδίσαμε και σε κάποια άλλα χάσαμε».. Επανέλαβε όμως ότι «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εντολή του ελληνικού λαού. Να βγάλουμε στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον. Προοδευτικό, κοινωνικό αριστερό πατριωτικό». Ο Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση και δη τη ΝΔ που έλεγε τόσους μήνες στην κυβέρνηση να υπογράψει όποια συμφωνία τής έφερναν οι θεσμοί, παρότι δεν περιλαμβάνονταν αντίμετρα.

Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι ζητούσε εκλογές για να κλείσει την αξιολόγηση εκείνη, με τον Γεωργιάδη, όπως θύμισε, να λέει ότι η ΝΔ θα πάρει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν 62 δισ μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής την πενταετία της λεηλασίας, αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους. Εμείς τα καταφέραμε γιατί κόψαμε τη μίζα, τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη. Έτσι αναγκάσαμε τους δανειστές να υποχωρήσουν από παράλογες απαιτήσεις.» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων, από το περίφημο Γιούρογκρουπ του 2012, οι δανειστές μας βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση πια να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι τα αντίμετρα αυτά εμείς τα καταφέραμε, εμείς τα φέραμε, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εργασιακή κανονικότητα, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα φέραμε, και εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Την έξοδο από την επιτροπεία εμείς θα την καταφέρουμε. «Ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια, απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη γονάτισαν», υπογράμμισε οΤσίπρας. «Τώρα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι με τους θεσμούς, αλλά με τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, με την αυτοδιοίκηση, κι αυτό ξεκινήσαμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.