Ο Τσίπρας βάζει φρένο στα σενάρια εκλογών

Φρένο στα σενάρια εκλογών βάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ είπε πως: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τονίσει ότι «θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα».

Υπογράμμισε με νόημα ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και “θεαματικά”, αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τη συζήτηση για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος με την κρίση που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Οπως είπε, τη στιγμή που η κρίση στην Ιταλία επηρεάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, «η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης» και κάλεσε τους εταίρους να δώσουν τη σωστή λύση, εξειδικεύοντας τη συμφωνία-πλαίσιο του περυσινού Ιουνίου, την οποία χαρακτήρισε ως τη «σωστή βάση».

«Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης» και πως «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης». «Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια», τόνισε.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφεται στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Τόνισε ότι «είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία».

Σημείωσε ότι «δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει».