Ο Τραμπ τώρα τα βάζει και με την Ιαπωνία!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες την πρόθεσή του για απόσυρση της χώρας από τη μακροχρόνια αμυντική Συνθήκη με την Ιαπωνία, η οποία πιστεύει ότι αντιμετωπίζει άδικα τις Η.Π.Α., σύμφωνα με τρία άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.

Ο Trump θεωρεί τη Συνθήκη ως υπερβολικά μονόπλευρη, διότι υπόσχεται βοήθεια από τις ΗΠΑ, εάν η Ιαπωνία δεχθεί ποτέ επίθεση, αλλά δεν υποχρεώνει τον στρατό της Ιαπωνίας να συνδράμει στην άμυνα της Αμερικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η συνθήκη, η οποία υπεγράφη πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, αποτελεί το θεμέλιο της συμμαχίας μεταξύ των χωρών που εξήλθαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κάνει ακόμα βήματα που να τον απομακρύνουν από τη συνθήκη, ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι μια τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά απίθανη. Όλες οι πηγές ζήτησαν να μην προσδιοριστούν, καθώς οι σχετικές συζητήσεις αφορούν σε ιδιωτικές συνομιλίες του Trump.

Η έξοδος από τη Συνθήκη θα έθετε σε κίνδυνο την μεταπολεμική συμμαχία που βοήθησε στην εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, θέτοντας τα θεμέλια για την οικονομική άνοδο της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, κινδυνεύει να προκληθεί ένας νέος γύρος πυρηνικών εξοπλισμών, καθώς η Ιαπωνία θα πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο να αμυνθεί έναντι απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τους όρους της παράδοσής της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία συμφώνησε σε ένα ειρηνικό Σύνταγμα στο οποίο παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο.

Συνάντηση με τον Abe

Ο πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη το δεύτερο ταξίδι του στην Ιαπωνία μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν θα βρεθεί για τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στην Οσάκα. Αναμένεται να συναντηθεί ξανά με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe, ο οποίος απολαμβάνει μια καλή σχέση με τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο όπως και με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών σχετικά με τη στάση του Trump απέναντι στο εμπόριο. Ο πρόεδρος είπε ότι μπορεί να θεσπίσει δασμούς για τις εισαγωγές ξένων αυτοκινήτων, αποκαλώντας τες ως μια απειλή για την εθνική ασφάλεια – ένας ισχυρισμός που θεωρείται απαράδεκτος από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και πολλούς βουλευτές των ΗΠΑ.