Ο Τραμπ ετοιμάζει νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά είδη πολυτελείας

Ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο νέων αμερικανικών δασμών οι οποίοι προβλέπεται πως θα επιβληθούν σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 5 έως 7 δισ δολαρίων.

Μια ομάδα τριών διαιτητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως αναμενόταν, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Η.Π.Α. μπορούν νομίμως να επιβάλλουν δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκών εξαγωγών σε αντίποινα για την παράνομη κρατική ενίσχυση της Ευρώπης στην Airbus SE. Οι πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι αναμένουν από τους διαιτητές του Π.Ο.Ε. να δημοσιοποιήσουν την έκθεση μέχρι το τέλος του μηνός, η οποία θα επιτρέψει την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ για μια σειρά προϊόντων αξίας 5 έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ ο Trump απείλησε με δασμούς ύψους σε 11 δισ. δολαρίων.

Ο νέος αυτός γύρος δασμών πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις δύο βασικές γραμμές παραγωγής των θυγατρικών του ευρωπαϊκού κολοσσού LVMH. Οι δασμοί θα κάνουν πιο δύσκολη την παραγωγή κρασιών και αλκοολούχων ποτών όπως τα Dom Perignon Moet Chandon και Henessy, αλλά και την παραγωγή δερμάτινων ειδών από τις εταιρείες Louis Vuitton Givency και Kenzo που ανήκουν στον όμιλο LVMH.

Η μετοχή της LVMH υποχώρησε έως και 4,4% τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο του Παρισιού Πολλοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι το βάρος των δασμών θα μετακυλισθεί τελικά στους Αμερικανούς καταναλωτές αφού η αγορά των ΗΠΑ είναι στην κορυφή των εξαγωγών για ευρωπαϊκούς οίκους πολυτελείας. Ως προς τη LVMH, σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων της το 2018 πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ανησυχία προκαλούν οι δασμοί και στους παραγωγούς ουίσκι στη Βρετανία όπου ο κλάδος ήδη πλήττεται λόγω Brexit. Οι ιρλανδικές και σκοτσέζικες εξαγωγές ουίσκι στις ΗΠΑ άγγιξαν το 2018 τα 2,1 δισ δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου. Πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ διαφωνούν με τους νέους δασμούς διότι θεωρούν ότι θα δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση στις επιχειρήσεις και ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας