Ο Τραμπ επαίνεσε τον Ντουτέρτε: «Κάνεις φανταστική δουλειά!»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ροντρίγκο Ντουτέρτε ότι «κάνει φανταστική δουλειά» αν και είναι ενήμερος για τον αμφιλεγόμενο πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων κατά των ναρκωτικών.

Η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον Ντουτέρτε να τον επισκεφθεί στο Λευκό Οίκο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον λόγω της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων τους τελευταίους δέκα μήνες.

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του Τραμπ να καλέσει τον Ντουτέρτε σε τηλεφωνική τους συνομιλία το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι αν και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα, οι ΗΠΑ χρειάζονται συμμάχους στην Ασία για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια απειλή που συνιστά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, Ερνέστο Αμπέλα, είπε χθες ότι ο Τραμπ γνωρίζει με την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο των Φιλιππίνων, αλλά τον επαίνεσε που «κάνει φανταστική δουλειά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βάρος και το τεράστιο μέγεθος των συνθηκών στις Φιλιππίνες».

Δεν είναι σαφές αν το εγκώμιο του Τραμπ, κατά τον Αμπέλα, αφορούσε ειδικά στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών ή τη συνολική επίδοση του Ντουτέρτε στην προεδρία.

«Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει όλους αυτούς τους προβληματισμούς», πρόσθεσε ο Αμπέλα, αναφερόμενος στον Τραμπ. «Ωστόσο, κατά την άποψή του φαίνεται ότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων κάνει μια λογική δουλειά.»

Ο Ντουτέρτε εξελέγη στην προεδρία των Φιλιππίνων τον περασμένο Μάιο, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα και να εξαλείψει τα ναρκωτικά και τις συμμορίες που τα διακινούν στη χώρα του. Ακολούθησε ένα κύμα εξωδικαστικών δολοφονιών, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.500 θανάτους. «Θα σκοτωθούν πολλοί μέχρι και ο τελευταίος διακινητής να μην είναι πια στον δρόμο. Μέχρι να σκοτωθεί κι ο τελευταίος λαθρέμπορος ναρκωτικών, θα συνεχίσουμε» είχε πει ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι έχει δώσει εντολή για τη δολοφονία υπόπτων για εμπόριο ναρκωτικών.

Από την άλλη πλευρά πολλοί τον εγκωμιάζουν για τον χειρισμό μιας απ’ τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη και μια πολιτική που κλίνει προς την υποστήριξη των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη υποδομών και την καταπολέμηση της φτώχειας σε μια χώρα όπου ένας στους πέντε κατοίκους ζει με λιγότερο από ένα δολάριο ημερησίως.

Ο Ντουτέρτε είναι επίσης γνωστός ως αθυρόστομος, ειδικά έναντι των ΗΠΑ τις οποίες κατηγορεί σχεδόν σε καθημερινή βάση για μια «ιστορία υποκρισίας». Την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «μ@@@ες» τους Τάιμς της Νέας Υόρκης επειδή τον επικρίνουν για τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών.

Ο Δημοκρατικός Μπέντζαμιν Κάρντιν της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας δήλωσε «βαθιά ενοχλημένος» απ’ την κίνηση του Τραμπ να απευθύνει πρόσκληση στον Ντουτέρτε και τον κάλεσε να το ξανασκεφτεί.

«Έχουμε να κάνουμε μ’ έναν άνθρωπο που καυχήθηκε δημοσίως ότι σκότωνε τους πολίτες του», είπε ο Κάρντιν για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων. «Οι ΗΠΑ έχουν ηγετική θέση στον πλανήτη λόγω των αξιών τους -σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου. Αγνοώντας όλα αυτά δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντά μας στις Φιλιππίνες, ή οπουδήποτε αλλού. Ακριβώς το αντίθετο.»

Ο Αμπέλα επεσήμανε ότι ο Ντουτέρτε έλαβε υπ’ όψιν του την πρόσκληση του Τραμπ, αλλά δεν την αποδέχθηκε (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).