Ο Τραμπ ενώ είναι ακόμη φορέας του κορωνοϊού θέλει live ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το σόου του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με όσο περισσότερο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει, αναλαμβάνει ξανά πλήρη δράση. Ανακοινώνει ότι θα παραστεί κανονικά στο δεύτερο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του για την προεδρία, τον Τζο Μπάιντεν. Ο διαξιφισμός των υποψηφίων είναι προγραμματισμένος για τις 15 Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι, ενόσω δηλαδή ο Τραμπ θα είναι επικίνδυνος για τον περίγυρο, ως ασθενής με κορωνοϊό και μολυσματικός φορέας του.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν εμφανίζει συμπτώματα, εξακολουθεί όμως να τελεί υπό θεραπευτική αγωγή για τον κορωνοϊό, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο της υποτροπής του. Ταυτόχρονα, στενοί συνεργάτες του Τραμπ εντοπίζονται ως θετικοί στη νόσο του Covid-19 ο ένας μετά τον άλλον. Στο Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, τη Γερουσία κ.ο.κ. τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Ο Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο να περιζώνεται από ανθρώπους που νοσούν, υποδεικνύοντας εμμέσως τον Πρόεδρο και το περιβάλλον του Λευκού Οίκου σαν εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

«Κωλοτούμπα» του Τραμπ ως προς τις «ενέσεις» ρευστότητας με δημόσιο χρήμα στην αγορά

Παρόλ’ αυτά, ο Τραμπ επιμένει να δίνει τη δική του παράσταση, καλλιεργώντας πάση θυσία την εντύπωση ότι ο ίδιος νίκησε τον κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή που απειλεί να ταξιδέψει στο Μαϊάμι για να μονομαχήσει τηλεοπτικώς με τον Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ διατάζει να διακοπούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησής του με την αντιπολίτευση γύρω από το ζήτημα της έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους Αμερικανούς πολίτες, επιχειρηματίες κ.λπ. που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Πιστός στις αρχές της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης του κράτους στην ελεύθερη οικονομία, ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την αρχική του πρόθεση για «ενέσεις» ρευστότητας με δημόσιο χρήμα στην αγορά. Οι Δημοκρατικοί, όπως είναι φυσικό, του επιτίθενται με σφοδρότητα για την επώδυνη αυτή «κωλοτούμπα», εκείνος ανταποδίδει τα πυρά αποκαλώντας τη Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, «κακόπιστη» και η ένταση στην αμερικανική πολιτική αρένα ανεβαίνει διαρκώς.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν σχολιάζει στο Twitter ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις γύρισε την πλάτη του στον αμερικανικό λαό». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε γράψει στο ίδιο μέσον ότι «η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά, το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ύψος-ρεκόρ, η ανεργία επίσης πέφτει με ρυθμό-ρεκόρ. Οι ΗΠΑ ηγούνται στην κούρσα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τα καλύτερα έρχονται!». Το ότι οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά και σημείωσαν πτώση συναλλαγών ύστερα από την ανακοίνωση ότι ματαιώνεται η κρατική οικονομική βοήθεια, προφανώς δεν πτοεί καθόλου τον Τραμπ. Σε ό,τι τον αφορά, μεγαλύτερη σημασία δίνει στο να ασκεί ασφυκτική πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παραγάγουν άμεσα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αυτό θα είναι το απόλυτο, όπως πιστεύει ο ίδιος, προεκλογικό του «όπλο» ώστε να κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Και να διαψεύσει τα προγνωστικά τα οποία επί του παρόντος τον φέρνουν σε διψήφια ποσοστά πίσω από τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις από τον Λευκό Οίκο, η FDA, η αρμόδια υπηρεσία έγκρισης φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ, αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις προδιαγραφές για το ενδεχόμενο εμβόλιο. Βέβαια, εκτός όλων των άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε ακμαίος και δυναμικός στις παλιές του συνήθειες, όπως η δημόσια έκφραση αμφίβολης εγκυρότητας -ή και απλώς σοβαρότητας- απόψεων. Όπως πχ ότι «η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό», μια θεωρία την οποίαν «έκοψε» ο έλεγχος του Facebook, κατατάσσοντάς την στην απόπειρα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης με fake news.

«Μπηχτή» Φάουτσι σε Τραμπ: Οι μολύνσεις στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν προληφθεί

Ο κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Δρ Άνθονι Φάουτσι επισήμανε χθες Τρίτη ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό που αναστάτωσαν τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Ο Δρ. Φάουτσι τάσσεται πάγια, σε σχεδόν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, υπέρ της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού, τηρώντας στάση ενίοτε διαμετρικά αντίθετη από εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που υποβαθμίζει συχνά τη σοβαρότητα της κρίσης.