Ο Τραμπ ενώπιον του ερωτήματος «Τι σημαίνει made in China»;

Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι δεν θα χρειαζόταν πολύς καιρός για την Apple Inc., ώστε να διαθέτει στην αγορά των ΗΠΑ iPhones τα οποία κατασκευάστηκαν εκτός Κίνας.

Η Foxconn Technology Group, ο κύριος κατασκευαστής αυτών των συσκευών, δήλωσε την Τρίτη ότι διαθέτει την απαιτούμενη ικανότητα, ώστε να κάνει όλα τα iPhones που κατευθύνονται προς πώληση στις Η.Π.Α, να κατασκευάζονται εκτός Κίνας, εάν είναι απαραίτητο. Η Apple δεν έχει δώσει στην ταϊβανέζικη εταιρεία τέτοιες οδηγίες, δήλωσε ανώτερος διευθυντής της Hon Hai Precision Industry Co., της εταιρείας που είναι η ναυαρχίδα της εισηγμένης Foxconn.

Η ερώτηση για την Foxconn, ηγέτιδα δύναμη στους προμηθευτές της Apple, την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και όλους τους άλλους, όμως, είναι: Τι πραγματικά σημαίνει «κατασκευάστηκε στην Κίνα»; Αυτό δεν είναι μια εσωτερική ερώτηση. Καθώς ο τεχνολογικός και ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνονται, δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτώνται από αυτή την απάντηση.

Το ότι είναι εφικτό να αποφευχθεί μια ετικέτα “Made in China” φαίνεται να είναι πραγματική αποκάλυψη για πολλούς.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια αναλογία: Ο Σεφ Α σχεδιάζει μια συνταγή κρουασάν, εξασφαλίζει και μετρά τα συστατικά, αναμιγνύει το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά. Ο σεφ Β ζυμώνει και πλάθει τη ζύμη, και ο Chef C αναδιπλώνει τη ζύμη και το βάζει σε φούρνο στη σωστή θερμοκρασία για την κατάλληλη στιγμή. Με αυτά ως δεδομένα, ποιος θεωρείται ότι έκανε το κρουασάν;

Η Apple είναι σταθερή επιμένοντας ότι το iPhone είναι ένα αμερικανικό προϊόν. Αυτό δεν είναι μόο η γλώσσα του μάρκετινγκ. Όχι μόνο το σχεδιάζει, η ομάδα που εδρεύει στις Η.Π.Α. είναι υπεύθυνη για την προμήθεια όλων των εξαρτημάτων, εξασφαλίζοντας ότι όλοι συνεργάζονται και αποφασίζουν για τη διάταξη και τη συναρμολόγηση των κυκλωμάτων που περιλαμβάνονται στο εσωτερικό της συσκευής.

Το Foxconn είναι ηγέτης στην παραγωγή – ζύμωμα και πλάσιμο της ζύμης – που σημαίνει σπάσιμο της κατασκευής σε μικρά, συγκεκριμένα βήματα και στη συνέχεια αναπαραγωγή αυτής της διαδικασίας 200 εκατομμύρια φορές το χρόνο. Η Foxconn κάνει επίσης το τελευταίο βήμα – «διπλώνοντας» το γλυκό του iPhone και «τοποθετώντας το σε φούρνους».

Δεδομένου ότι ο «φούρνος» βρίσκεται στην Κίνα, τα iPhones έχουν σφραγιστεί με το “Made in China.” Αλλά η Apple έχει δίκιο να επιμένει στο «Designed in California» να χαράσσεται πάνω σε κάθε συσκευή, γιατί εκεί βρίσκεται και το προϊόν.

Ένα iPhone δεν γίνεται μόνο στην Κίνα και την Καλιφόρνια. Παράγεται επίσης στο Suwon της Νότιας Κορέας – στην έδρα της Samsung Electronics Co . Στο Eindhoven της Ολλανδίας, όπου εδρεύει η NXP Semiconductors NV. Στο Ντάλας, όπου είναι η έδρα της Texas Instruments Inc .; και στην Hsinchu της Ταϊβάν, όπου βρίσκεται η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.