Ο Τραμπ αν χρειαστεί θα επιτεθεί στην Τουρκία – Οι πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη..;

  • Η αλήθεια είναι, λένε οι Νew York Times, ότι το 2010 ο Τραμπ έδωσε την άδεια στους Τούρκους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν το όνομά του έναντι αμοιβής. Ωστόσο το όνομα του τουρκικού κτηρίου «αναγκαστικά» συνδέεται με τις επιχειρήσεις Τραμπ…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «πλήρως προετοιμασμένος» να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ ενάντια στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη Συρία σε περίπτωση που αυτό «χρειαστεί» διεμήνυσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.

«Η στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι για τον πρόεδρο Τραμπ» επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNBC, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να χρησιμοποιήσει τις «διπλωματικές της δυνάμεις».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αποκάλυψε πάντως ποια δράση από πλευράς Τουρκίας θα οδηγούσε σε «ενεργό δράση» ή «στρατιωτική δράση» από τις ΗΠΑ.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» διευκρίνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο Πομπέο.

Ο αμερικανός υπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία για εκεχειρία πέντε ημερών στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «πλήρως πεπεισμένος ότι έσωσε ζωές».

«Οι σύμμαχοί μας το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Υλοποιήσαμε πραγματικές δεσμεύσεις για την προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων σε όλη την περιοχή από τους Τούρκους κατά τη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας. Νομίζω ότι η δουλειά που κάναμε έσωσε ζωές» σημείωσε ο Πομπέο.

Η δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι την Τρίτη, οπότε λήγει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων των Κούρδων της ΥΡG από τη ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας – Συρίας βάσει της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας.

Τράμπ σε Κούρδους: Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα σας προστατεύουμε για πάντα
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες, παρατήρησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας και πάλι με κυρώσεις την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν υποσχέθηκαν στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή για να τους προστατεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Οι πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τραμπ και η οικογένειά του έχουν εδώ και καιρό επιχειρηματικούς δεσμούς με την Τουρκία. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι οι δυο πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Οργανισμός Trump περιγράφει τα κτήρια στον ιστότοπό του ως «ορόσημο στην ιστορική πόλη της Κωνσταντινούπολης» και σημειώνει ότι είναι ο πρώτος και μοναδικός πύργος γραφείων και κατοικιών στην Ευρώπη, με γραφεία, διαμερίσματα και πολυτελή καταστήματα. Η Washington Post ανέφερε ότι ο Οργανισμός Τραμπ πληρώθηκε μέχρι τα 10 εκατομμύρια δολάρια για να βάλει το όνομα του Τραμπ στα δύο κτήρια.

Τον Απρίλιο του 2012 η κόρη του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, ευχαρίστησε τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν επί τη ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των Πύργων Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση των θέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οικογένειας Τραμπ, η Ιβάνκα πραγματοποίησε επαγγελματικά ταξίδια στην Τουρκία το 2009, το 2010 και το 2012.

Βίντεο από τα εγκαίνια των Πύργων:

O τουρκικός σύνδεσμος

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο βασικός επιχειρηματικός σύνδεσμος της Ιβάνκα Τραμπ στην Τουρκία ήταν ο Μέχμετ Αλί Γιαλτσιντάγκ, γαμπρός του ιδρυτή της Dogan Holding, Aydin Dogan, δημιουργός πίσω από τους Πύργους Trump στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Yalcindag θεωρεί τον εαυτό του στενό φίλο του Τραμπ και της οικογένειάς του. Αφού οι Dogans επένδυσαν 400 εκατομμύρια δολάρια στους Πύργους, ο Trump είπε «έχουμε μια μεγάλη, μεγάλη φιλία και μια σχέση μαζί τους».

Η εκδοχή των New York Times

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι New York Times έγραψαν ότι ο όμιλος των επιχειρήσεων Τραμπ δεν κατέχει στην πραγματικότητα το τουρκικό κτήριο. Η αλήθεια είναι, λένε οι ΝΥΤ, ότι το 2010 ο Τραμπ έδωσε την άδεια στους Τούρκους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν το όνομά του έναντι αμοιβής. Ωστόσο το όνομα του τουρκικού κτηρίου «αναγκαστικά» συνδέεται με τις επιχειρήσεις Τραμπ.

Δικαστική υπόθεση

Σε μια νομική υπόθεση που κατατέθηκε από 29 Γερουσιαστές και 186 House Democrats, μία από τις τρεις αγωγές που ισχυρίστηκαν ότι o Τραμπ παραβιάζει τις ρήτρες αποδοχών του Συντάγματος (οι οποίες απαγορεύουν στον Πρόεδρο να λαμβάνει χρηματιστικά ή άλλα οφέλη αξίας από ξένες ή αμερικανικές κρατικές οντότητες), ονομάζει την Τουρκία ως μια από τις χώρες όπου ο Τραμπ έχει προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση συμφερόντων. Άλλες χώρες που απαριθμούνται περιλαμβάνουν την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση είναι επίσης σημαντικοί προστάτες του Οργανισμού Τραμπ. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει 14 επισκέψεις σε ακίνητα του Αμερικανού Προέδρου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με ανάλυση που διενεργήθηκε για το NBC News από το Citizens for Responsibility and Ethics στην Ουάσινγκτον.