Ο Τραμπ αιφνιδίασε: «Είναι έτοιμη η ΕΕ να καταργήσουμε αμοιβαία όλους τους δασμούς και τις επιδοτήσεις;»

Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσουν την επιβολή όλων των δασμών, των εμποδίων και των επιδοτήσεων, λίγες μόνο ώρες πριν οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού μπλοκ για το εμπόριο, τους παρουσιάσουν προτάσεις που σε μεγάλο βαθμό οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

“Έχω μια ιδέα γι ‘αυτούς. Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η ΕΕ. Να καταργήσουμε όλους τους δασμούς, τους φραγμούς και τις επιδοτήσεις! “, δήλωσε ο Trump σε ένα tweet το βράδυ της Τρίτης. “Αυτό τελικά θα ήταν πράγματι Ελεύθερη Αγορά και Δίκαιο Εμπόριο! Ελπίζω να το αποφασίσουν, εμείς είμαστε έτοιμοι – αλλά δεν θα το κάνουν!”

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmstrom πρόκειται να συναντηθούν με τον Trump στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Σχεδιάζουν να επισημάνουν την προθυμία των Ευρωπαίων να διαπραγματευθούν μια διμερή εμπορική συμφωνία για τα αγαθά που προέρχονται από τη μεταποίηση ή μια αποκαλούμενη πολυερή τομεακή συμφωνία μεταξύ όλων των μεγάλων εξαγωγέων αυτοκινήτων που θα περιορίσει ή και θα εξαλείψει τους δασμούς των αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Τα μέτρα αυτά είναι μια τελευταία απόπειρα να τον πείσουν να μην επιβάλει τιμολόγια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, δηλαδή σε κάτι που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την οικονομία του μπλοκ των 28 ευρωπαϊκών κρατών.

“Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε και να μάθουμε πώς να αποτρέψουμε έναν εμπορικό πόλεμο”, δήλωσε ο Juncker σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ZDF πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι δεν είναι και πολύ αισιόδοξος. Η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αντιδράσει “αμέσως” σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, προειδοποίησε.