Ο τουρισμός την εποχή του κορωνοϊού

Διαπιστώσεις, Προκλήσεις, Πρωτοβουλίες, Εισηγήσεις

Αν δούμε προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε κάποιος, αβίαστα, να διαπιστώσει και τα ακόλουθα: Η Kiνα, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του COVID-19, στις 11/2/2020 είχε 6,905 κρούσματα (την συγκεκριμένη μέρα) και κατάφερε, από τα μέσα Μαρτίου 2020, να μειώσει τα κρούσματα σε κάτω από 20 ημερήσια (με εξαίρεση τις 16/4/20, 351 κρούσματα). Για περίοδο 8 μηνών τα κρούσματα είναι μηδαμινά, λαμβάνοντας  υπόψιν και τον πληθυσμό της Κίνας 1,4 δισεκατομμύρια. Η Ιαπωνία με πληθυσμό 126,5 εκατομμύρια, με την έλευση του δεύτερου κύματος, παρουσιάζει ημερησίως, μεταξύ 300-700 κρούσματα (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), ελέγχοντας την εξάπλωση στην χώρα.

Θα πρέπει η επιτροπή  του Υπουργείου Υγείας να εξετάσει, γιατί και πως, Κίνα και Ιαπωνία,  κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την εξάπλωση της. Όμως και να εξετάσουν την πολιτική, σε σχέση με  το Ηνωμένο Βασίλειο, κύρια πηγή τουρισμού της Κύπρου. Γιατί δεν περιλήφθηκε  στην Κατηγορία Β (αφίξεις με τεστ) όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα κρούσματα σο Η.Β. ήταν 600-1,200 ημερησίως (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020), ενώ  μπήκε στην Κατηγορία Β όταν τα κρούσματα έφτασαν τις δεκάδες χιλιάδες! Και  τώρα με την κακή επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο,  το Ηνωμένο Βασίλειο έχει  εκδώσει  ταξιδιωτική οδηγία, ειδικά για την Κύπρο! Όσοι θα ταξιδεύουν προς  στην Κύπρο, με την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημερών!

Άλλοι προορισμοί φανήκαν ποιο “έξυπνοι”. Συνεργάστηκαν με τους Οργανωτές Ταξιδίων και επωφελήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπήρχε υποφερτή ζήτηση για διακοπές. Το slogan που προτείναμε στις 25/5/2020 “Cyprus : Safe and Hospitable” δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε. Τότε τα κρούσματα στην Κύπρο ήταν ουσιαστικά μηδενικά. Η επίσημη αντίδραση στις εκκλήσεις των Οργανωτών Ταξιδιών, από τους φορείς ήταν, τότε, “Δεν θα υποκύψουμε στους Tour Operators”!

Και τώρα που τα κρούσματα στην Κύπρο είναι σε τριψήφιους αριθμούς, (η εξάπλωση του COVID-19 στην Κύπρο δεν έχει καμία σχέση με τον Τουρισμό), οι  αρμόδιοι φορείς ζητούν να έρχονται τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αρνητικό τεστ! Τώρα που ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος, και που παραδοσιακά θεωρείται νεκρή περίοδος. Τώρα  που ανέστειλαν την λειτουργία τους  τα περισσότερα ξενοδοχεία, από τα πολύ λίγα που λειτούργησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Προκλήσεις και Πρωτοβουλίες  για ένα καλύτερο 2021 για τον Τουρισμό, και όχι μόνο.

1.Την υιοθέτηση της εισήγησης μας για γρήγορα τεστ κατά την άφιξη. Η αεροπορική εταιρεία EMIRATES διενεργούσε, από τις αρχές της πανδημίας, τεστ με αποτέλεσμα σε 10 λεπτά, το αναδείξαμε και υποδείξαμε στις  25/5/2020.

2.Η αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποτυπωθεί, ακόμη, μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, 8 μήνες από την “διάγνωση“ της σοβαρότητας της πανδημίας. Η μετακίνηση  των πολιτών της Ε.Ε.  πρέπει να γίνεται, στην επικράτεια της, με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια.

3.Προς τούτο η αλληλοσύνδεση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών μελών  της Ε.Ε., για αυτόματο έλεγχο σε σχέση με τα θετικά και  αρνητικά τεστ COVID-19,  θα μπορούσε να αποτελέσει  το κλειδί της επιτυχίας!  Αυτό μπορεί να γίνεται γρήγορα και πιστοποιημένα, προ της επιβίβασης στην πτήση, αλλά και κατά την άφιξη, όπως ακριβώς  γίνεται ο έλεγχος διαβατήριων. Σημειώνεται ότι  σε πολλές χώρες τα αποτελέσματα  του τεστ για COVID-19, στέλνονται στο κινητό του εξεταζόμενου.

4.Υπάρχουν στην Ε.Ε. δυο κράτη  νησιά. Η Μάλτα και η Κύπρος, όπου οι αερομεταφορές αποτελούν τον μόνο τρόπο επικοινωνίας/μετακίνησης.  Κύπρος και Μάλτα έπρεπε και πρέπει να αναδείξουν αυτή την ιδιαιτερότητα και μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται, ζητώντας την αναγκαία στήριξη, ανεξάρτητα της ύπαρξης η μη Εθνικού Αερομεταφορέα.

5.Επιπρόσθετα και σε γενικές γραμμές, χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα,  που εξαρτώνται   οικονομικά από τον τουρισμό, με σημαντική συνεισφορά του τομέα, στο Εθνικό Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε η αλληλεγγύη της Ε.Ε. να επιβεβαιωθεί μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες,  πολιτικές  αλλά και στήριξη.

  1. Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια “καθαροί από τον COVID-19” πολίτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ταξιδεύσουν μέσα στην επικράτεια της Ε.Ε.; Χρειάζονται ενημέρωση, ασφαλείς μετακινήσεις, γρήγορα τεστ COVID-19και ασφαλή διαμονή στον προορισμό. Πως αξιοποιείται αυτή η προοπτική;

Για την Κύπρο και το 2021

Είναι απαραίτητο να υπάρξει συνειδητή ολιστική προσπάθεια για το 2021.Στοχος να υπάρξει ανανέωση της ζήτησης για επισκέψεις και τουρισμό στην πατρίδα μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων και με τις ακόλουθες ενέργειες, πέραν της δραστικής μείωσης των κρουσμάτων COVID-19 στην Κύπρο, που αποτελεί Εθνικό Θέμα:

1.Προώθηση αφίξεων μεγαλύτερης διάρκειας (7,14,21 ημέρων) μέσω ειδικών εκπτώσεων, σε συνεργασία με τους Οργανωτές Ταξιδίων. Κάλεσμα και ειδικό χειρισμό με «καλάθι  ωφελημάτων», ειδικά για το 2021, προς τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες που επανέρχονται στη Κύπρο για διακοπές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των συστημάτων των κρατήσεων των Ξενοδοχείων.

2.Ενθάρρυνση πτήσεων (με κίνητρα) για εισερχόμενο τουρισμό. Μείωση των φόρων και τελών προσγείωσης και εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια. Δημιουργώντας έτσι προοπτική για τις αερογραμμές και τους Οργανωτές Ταξιδίων,  που έχουν επηρεαστεί σε βαθμό που  διακυβεύεται  η μελλοντική τους επιβίωση.

3.Μείωση του κόστους για τον επισκέπτη. Ειδικές εκπτώσεις, για το 2021, που  να καλύπτουν όλο το φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η μείωση του κόστους για διαμονή, διατροφή, μετακίνηση, εκπτώσεις στα καταστήματα σουβενίρ, δωρεάν ομπρέλες και κρεβατάκια,  δωρεάν επίσκεψη στους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, και άλλα.

4.Αλλά και πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και από ημικρατικούς οργανισμούς για μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα,  τουλάχιστον για το 2021.

Υπάρχουν όμως και θέματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση και εποπτεία των υπηρεσιών του τουριστικού προϊόντος. Υπάρχουν  εισηγήσεις για την ανάγκη αποκέντρωσης των υπηρεσιών, για τον επισιτισμό στα ξενοδοχεία και εστιατόρια, την επανεξέταση του θεσμού του All Inclusive στα Ξενοδοχεία, την διάθεση/πώληση αλκοόλ, για τις παραλίες αλλά  και την Κυπριακή Φιλοξενία, η οποία έχει διαβρωθεί, για μια σειρά λόγων, που δεν είναι του παρόντος!

Είναι στο χέρι της πολιτείας να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα βρει πολλούς συμπαραστάτες στην  προσπάθεια της, με τους επαγγελματίες του τομέα να είναι στην πρώτη γραμμή. Να κάνουμε αυτά που ξέρουμε και εξαρτάτε από εμάς, για να έχουμε και ήσυχη την συνείδηση μας ότι προσπαθήσαμε!

Θεόδωρος Χαραλάμπους

Πρώην Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας

Καθηγητής Πανεπιστήμιου