Ο Τζον Κέρυ στη Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στη διάρκεια της παρουσίας στη Κωνσταντινούπολη, για διάσκεψη με θέμα τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρυ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και να συναντηθεί  με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως είπε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους εν πτήση πως την Κωνσταντινούπολη, «η παρουσία του κ. Κέρι ξεκάθαρα δείχνει την υποστήριξή μας στο σημαντικό θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την δέσμευση των ΗΠΑ στην θρησκευτική ελευθερία». Σύμφωνα με τον ίδιο ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, το θέμα της Σχολής της Χάλκης πρόκειται να εγερθεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Ενθαρρύνουμε σθεναρά την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης. Θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, υπό την έννοια ότι θα σηματοδοτήσει την συναίνεση της Τουρκίας στη διαφάνεια, τη θρησκευτική ελευθερία και στην ανεκτικότητα», είπε ο ίδιος Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.

Το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου κι η επαναλειτουργία της Χάλκης εγέρθηκε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στη συνάντηση που είχαν πριν την εκδήλωση για την Ελληνική Ανεξαρτησία στο Λευκό Οίκο, την Πέμπτη.