Ο Τζιάνι Ινφαντίνο νέος Πρόεδρος της FIFA

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πήρε… προαγωγή, καθώς ήταν Γενικός Γραμματέας της UEFA και τον Απρίλιο του 2015 είχε έρθει στην Ελλάδα «απειλώντας» για ποδοσφαιρικό Grexit σε αυτά που ζητούσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής για να σταματήσει το αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο ίδιος στο ταξίδι του πριν ένα χρόνο στην χώρα μας παρέστη και στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Ο 46χρονος Ελβετός με ιταλική υπηκοότητα (από την Καλάμπρια και την Λομπαρντία) έχει μεγάλη εμπειρία από τον αθλητισμό και δη από το ποδόσφαιρο. Με πτυχίο νομικού (από το University of Fribourg), μιλά ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά και ισπανικά και για χρόνια δούλευε ως σύμβουλος σε διάφορες διοικούσες αρχές του ποδοσφαίρου, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Εν συνεχεία έγινε Γενικός Γραμματέας στο International Center for Sport Studies (“ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αντικείμενο να παρέχει την κατανόηση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου αθλητισμού, με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης και του management όλων των σπορ. Έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινότητας με διαρκή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων ασχολούνται με τη διοίκηση στον αθλητισμό, ώστε όλοι να μαθαίνουν από όλους και όλοι να γίνονται καλύτεροι”), στο University of Neuchâtel. Αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1995, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου με τη FIFA και την πόλη του Neuchâtel.

Από το 2009 είναι Γενικός Γραμματέας στην UEFA και έχει προλάβει σε 7 χρόνια να κάνει πολλά. Επί των ημερών του στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, είχε ενεργό ρόλο στην επιβολή του Financial Fair Play, στη βελτίωση της εμπορικής στήριξης των εθνικών ενώσεων (ανεξάρτητα από το μέγεθος τους) και την εξέλιξη των διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού. Ήταν εκείνος που οραματίστηκε την αύξηση των ομάδων του Euro σε 24 (αρχής γενομένης από το 2016) και στη σύλληψη του UEFA Nations League, μαζί με το UEFA Euro 2020 που θα διεξαχθεί σε 13 χώρες. Επόμενος στόχος του ως 9ος πρόεδρος της UEFA να αυξήσει σε 40 τις ομάδες του FIFA World Cup. Μένει να δούμε αν θα το καταφέρει μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία του.

Ομως έχει και πράγματα που θα ήθελε να… ξεχάσει ο νέος πρόεδρος της FIFA. Η άμεση και στενή συνεργασία του με τον Μισέλ Πλατινί. Τόσο… στενή που είχε δηλώσει επίσημα ότι θα παραιτηθεί αν δεν σταματούσαν τα δημοσιεύματα εναντίον του τότε Γάλλου προέδρου της UEFA. Δεν το έκανε και τώρα που ο Πλατινί τιμωρήθηκε με αποκλεισμό, ο Ινφαντίνο δεν θέλει να τον συνδέουν με αυτά. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκλογή του στην προεδρία εν πολλοίς οφείλεται και στον Μπλάτερ με την στήριξη του.