Ο Σ.Χάσικος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στους φόρους ιδιοκτησίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τους πολίτες ότι με την ολοκλήρωση της γενικής επανεκτίμησης αξιών γης μέχρι τα μέσα του 2014, δεν πρόκειται να υπάρξει, καμία απολύτως αύξηση στο ποσό φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία, που έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν για το τρέχον έτος.

Τοποθετούμενος επί ανακοίνωσης και δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας με γραπτή δήλωση, ο κ. Χάσικος παρατήρησε ότι με τις σημερινές του τοποθετήσεις,ο κ. Λουκαϊδης δεν προσκομίζει οποιοδήποτε νέο στοιχείο στην όλη συζήτηση, αλλά αναμασά τη γνωστή του επιχειρηματολογία.

Αφού ανέφερε ότι η παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια, προχώρησε σε καταγραφή και επικαιροποίηση των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας, με στόχο την είσπραξη επιπλέον 75 εκ. ευρώ., όπως ήταν και η απαίτηση της Τρόικας, η οποία, έθετε την είσπραξη του ποσού αυτού ως προϋπόθεση εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη πέτυχε αυτό το εγχείρημα, χάρις στις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν οι λειτουργοί του Κτηματολογίου και του ΤΕΠ.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι με την πολιτική αυτή, η Κυβέρνηση επιχείρησε να επιφέρει δικαιότερη κατανομή των βαρών που προκύπτουν μέσα από τη φορολόγηση, διευρύνοντας, από τη μια, τη βάση του αριθμού των ατόμων που καλούνται να πληρώσουν και από την άλλη, επιβάλλοντας πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή στις πλείστες των περιπτώσεων:

Για αξίες (σε τιμές 1.1.1980) μέχρι 5000 ευρώ προνοείται μηδενικός φορολογικός συντελεστής, ενώ για αξίες από 5000 ευρώ μέχρι 40.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι πολύ χαμηλός (6 τοις χιλίοις), συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη φορολογία, θα είχε ως φυσικό συνεπακόλουθο την επιβάρυνση όλων των υπολοίπων, ανεξαρτήτως του κατά πόσο αυτοί αποτελούν βασικούς πυλώνες επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα οικονομική κρίση, που άλλοι της κληροδότησαν ,με τα δημόσια ταμεία άδεια, και ανέφερε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαχείριση της κρίσης με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την ανάλγητη και ανεύθυνη στάση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ».