Ο Σόιμπλε προκρίνει 3ο πακέτο για την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel”,  το οποίο επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου,φέρεται διαθετημένος να προτείνει, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα – με ενδεχόμενο “κούρεμα” χρέους ή νέο πρόγραμμα ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε αργότερα την πληροφορία ότι σχεδιάζεται νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. “Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, η νέα βοήθεια που φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο Γερμανός υπουργός και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, θα συνδέεται με όρους. “Ως δυνατότητες αναφέρονται ένα περαιτέρω `κούρεμα` χρέους ή ένα `περιορισμένης έκτασης πρόσθετο πρόγραμμα`, στο οποίο η Ελλάδα θα ελάμβανε φρέσκο χρήμα από τον ΕΜΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως πώς θα διαμορφωθεί”, επισημαίνει το περιοδικό και συμπληρώνει ότι “η νέα βοήθεια θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι ως τώρα τις μεταρρυθμίσεις”.

Σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί. Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμά της, “το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ΕΜΣ, το οποίο δεν θα ονομαστεί `τρίτο πακέτο`, με όρους `που δεν θα προκαλούν εντάσεις`, ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο `κούρεμα` ή ελάφρυνση του χρέους πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat”.