Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε προβλέψει την πανδημία κορονοϊού;

Ότι ο Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, είχε μια σπουδαία ικανότητα να «προβλέπει» το μέλλον ή να εξηγεί αρκετά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά, είναι αλήθεια ότι είχε κάνει μια πρόβλεψη που θα μπορούσε να προσομοιάζει με την κατάσταση που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό;
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τη βρετανική εφημερίδα, The Telegraph, τον Οκτώβριο του 2001, ο επιστήμονας είχε ερωτηθεί αναφορικά με τον κίνδυνο από τα πυρηνικά όπλα και την τρομοκρατία, θέμα που ήταν επίκαιρο τότε, μετά την πρόσφατη επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Και η τότε απάντηση του Χόκινγκ ήταν δυναμική. «Μακροπρόθεσμα, ανησυχώ περισσότερο για τη βιολογία. Τα πυρηνικά όπλα απαιτούν μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά η γενετική μηχανική μπορεί να γίνει σε ένα μικρό εργαστήριο. Δεν μπορείς να θέσεις υπό έλεγχο κάθε εργαστήριο στον πλανήτη. Ο κίνδυνος είναι, είτε από ατύχημα είτε από σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε ένα ιό που θα μας καταστρέψει», είχε δηλώσει ο Στίβεν Χόκινγκ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο Βρετανός φυσικός είχε μιλήσει για το τέλος του ανθρώπινου είδους. Σε αρκετές συνεντεύξεις του ο Χόκινγκ επεσήμανε τον κίνδυνο οι άνθρωποι να μην επιβιώσουν στη Γη για περισσότερο από 1000 χρόνια στο μέλλον, εκτός κι αν αποικίσουν το διάστημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες τοποθετούν τις επιδημίες στους παράγοντες κινδύνου του πλανήτη μας, μαζί με άλλους όπως οι αστεροειδείς ή η κλιματική αλλαγή.

Δείτε το βίντεο: