Ο Σρέντερ αποχωρεί από το ΔΣ της Rosneft… θα τον έβαζαν στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρώπης

Η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γερμανός επιχειρηματίας Ματίας Βάρνιγκ ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θητεία τους στο διοικητικό συμβούλιο.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τις αποφάσεις τους και τους ευχαριστούμε για τη συνεχή τους υποστήριξη», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει χθες Πέμπτη να μπει ο Σρέντερ στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρώσων ολιγαρχών, αν δεν παραιτηθεί από το λίαν επικερδές πόστο που κατείχε από το 2017 στη Rosneft σε μια κίνηση που αποσκοπούσε παράλληλα στο να αποθαρρύνει τον πρώην καγκελάριο (από το 1998 μέχρι το 2005) της Γερμανίας από το να αναλάβει ανάλογο πόστο στην Gazprom. Ο Σρέντερ είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων της εταιρείας, που ανέλαβε την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία, ένα πρόγραμμα που βρίσκεται πλέον σε αναστολή.

Ο Σρέντερ δέχεται εδώ και καιρό σφοδρές επικρίσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση έκλεισε το χρηματοδοτούμενο με χρήματα των φορολογουμένων γραφείο του στη Γερμανική Βουλή λόγω της οργής στη χώρα για την συνεχιζόμενη εμπλοκή του στη ρωσική βιομηχανία ενέργειας και της άρνησής του να καταδικάσει τον προσωπικό του φίλο, Βλαντίιμιρ Πούτιν, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως αιτιολογία για το κλείσιμο του γραφείου του Σρέντερ αναφέρθηκε ότι ο 78χρονος πρώην καγκελάριος δεν έχει πλέον δραστηριότητες οι οποίες να δικαιολογούν τη διατήρηση γραφείου.

Η αποχώρηση των Σρέντερ και Βάρνιχ έρχεται μετά από εκείνη άλλων πέντε αντιπροέδρων της Rosneft, που εγκατέλειψαν τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο πριν τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαϊου νέες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας.