Ο Σουλτάνος θέλει «μοιρασιά» των κοιτασμάτων στην Κύπρο – Επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη –

Δεύτερη επιστολή έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας πάλι απέξω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τη Sabbah, στην επιστολή που εστάλη μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρεται ότι εσχάτως δοκιμάζονται οι σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζει ότι θέλει δίκαιη οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, ότι στόχος της Τουρκίας είναι να «διασφαλίσει ίσα δικαιώματα για τους τουρκοκύπριους στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο νησί της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι και την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε στείλει επιστολή με τα… θέλω του αναλυτικά.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το γνωστό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο λέγοναντας πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος κάνοντας αναφορά στις ενέργειες της Λευκωσίας από το 2003 (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Στην πρώτη επιστολή Ερντογάν διατυπώθηκε και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού, όπως γίνεται εμμέσως και στην καινούρια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή της 27ης Σεπτεμβρίου, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».