Ο Ρώσος που χρηματοδότησε τα fake news για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ως “σεφ”του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηριστεί από τον Ρωσικό Τύπου ο Ρώσος ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Συγκεκριμένα, γίνεται έρευνα στις ΗΠΑ κατά πόσο ο Πριγκόζιν είχε εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 καθώς γίνεται εκτίμηση πως η εταιρία του χρηματοδότησε την ρωσική “επιχείρηση τρολαρίσματος” που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων. Ένα τμήμα της επιχείρησης αυτής είχε ενδιαφέρουσα ονομασία, αλλά και αποστολή ως “Διεύθυνση Προβοκάτσιας,” με στόχο την διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και την παρουσίαση των κοινωνικών διαχωρισμών και διαιρέσεων της Δύσης, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας, τα οποία έχει στην κατοχή του, το CNN.

Ο Πριγκόζιν ανήκει στους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, ενώ η εταιρία του εκτιμάται ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της υπηρεσίας για την έρευνα στο διαδίκτυο (Internet Research Agency -IRA) που έχει την έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μυστική εταιρία τεχνολογίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τα έγγραφα που κατέχει το CNN. Σε βάρος του Πριγκόζιν εφαρμόζονται κυρώσεις που του επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2016, για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε ο ίδιος, στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται και κατά δύο επιχειρήσεων του, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης. Οι κυρώσεις κατά των εταιριών, επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών, μέσα στο 2017.