Ο ρόλος του Κινήματος Οικολόγων και η Κοινωνική Δικαιοσύνη

Του Ανδρέα Ν. Μασούρα*

Οι συνθήκες – πολιτικές και κοινωνικές – όπως διαμορφώνονται επιβάλλουν κάθαρση αλλά συνάμα και εκσυγχρονισμό σε πολλούς τομείς της πολιτείας, όπως είναι για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία, οι ανεξάρτητοι Θεσμοί αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα πολιτικά κόμματα αφού αυτά αποτελούν το βασικό κύτταρο της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών είτε λαμβάνοντας μέρος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε δημιουργώντας – ή και ακόμα κατασκευάζοντας πολλές φορές – τάσεις, κοινωνικές και πολιτικές, στην βάση των ψηφοφόρων τους και στην κοινωνία ευρύτερα. Τέτοιοι φορείς θα πρέπει να είναι ανοιχτοί προς την κοινωνία και οι εσωτερικές τους διαδικασίες να αντανακλούν την καθαρότητα και να σέβονται την πολιτική δεοντολογία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι σημαντικός ο ρόλος του Κινήματος των Οικολόγων. Διότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής οικολογίας είναι η διαφάνεια με απώτερο σκοπό την επίτευξη και εφαρμογή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια, η έννοια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης δεν είναι απλή, ούτε μπορεί να ερμηνευθεί μονοδιάστατα. Θα έλεγα, ότι αφορά οριζόντια και κάθετα όλες τις εκφάνσεις ενός δημοκρατικά δομημένου κράτους στην λογική ότι για να υπάρξει Κοινωνική Δικαιοσύνη επιβάλλεται πρώτα απ’ όλα εσωτερική αναδόμηση των φορέων δημοκρατικής κουλτούρας και διαπαιδαγώγησης ξεκινώντας από τα ίδια τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις.

Πέραν τούτου, χρειάζονται εκείνες οι νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα επιτρέψουν στο κράτος να περάσει στην αντίπερα όχθη του πραγματικού εκδημοκρατισμού. Το Κίνημα Οικολόγων έδωσε απαντήσεις σε πολλές τέτοιες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Χαρακτηριστικά να αναφέρω την πρόταση μας για οριζόντια ψηφοφορία. Το πιο βασικό πρόβλημα του υφιστάμενου Κυπριακού συστήματος είναι η παντελής έλλειψη της Οριζόντιας Ψηφοφορίας. Αυτή η βασική στέρηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος του Πολίτη, έχει συμβάλει σοβαρά στην καθολική απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και στην σημαντική αύξηση του φαινομένου της αποχής.

Πέραν τούτου, κάναμε και κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα για την διαφάνεια. Ανταλλάξαμε απόψεις και δημιουργήσουμε την πρώτη δεξαμενή σκέψης η οποία έκανε στοχευμένες προτάσεις για την διαφάνεια τις οποίες και δημοσιοποιήσαμε.

Αυτός είναι ο πραγματικός και σύγχρονος ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίζει το κάθε κόμμα: Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με γνώμονα την ποιοτική ευημερία των πολιτών. Δουλεύοντας σκληρά για προαγωγή και προάσπιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και προωθώντας το δημοκρατικό μοντέλο της Κοινωνίας των Πολιτών και όχι της Κοινωνίας των Τραπεζών και της κομματικής διαπλοκής.

Αυτό κάνουμε εμείς στο Κίνημα των Οικολόγων και γι’ αυτά τα ιδανικά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων, Πρόεδρος ΚΝΕΚΟ, Ακαδημαϊκός.

Check Also

Κατώτατος μισθός: Εργαλείο υπέρ των εργαζομένων και όχι ελβετικός σουγιάς στα χέρια των εργοδοτών

Του Χριστόφορου Πιτταρά* Η περίοδος που διανύουμε για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζεται από έντονη ανασφάλεια. Οι …

Τα …μαγικά του κ. Αβέρωφ: Από τους πύργους στα ξενοδοχεία για φοιτητές!

Του Νίκου Σάββα* Ο γραφικός πλέον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ένας εκ των δύο υποψηφίων προέδρων …