Ο ρόλος και το περιεχόμενο της έννοιας της «Νομικής Κλινικής»

Η πρώτη Νομική Κλινική για θέματα Μπούλινγκ στην Κύπρο

Του Δρος Ανδρέα Μασούρα

Ακαδημαϊκού – Δικηγόρου*

Η «Νομική Κλινική» αποτελεί ουσιαστικά μια απλοϊκή μετάφραση της αγγλικής ορολογίας “legal Clinic”, έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και συχνά αναφέρεται σε πανεπιστημιακά εργαστήρια ή γενικότερα σε εργαστήρια που σκοπό έχουν πρωτίστως την επιμόρφωση και την πρακτική άσκηση των φοιτητών νομικής σε διάφορα πεδία και αντικείμενα του δικαίου. Αυτή ουσιαστικά είναι η βασική φιλοσοφία των “legal Clinics”. Δηλαδή, να δίνουν την δυνατότητα σε φοιτητές νομικές να έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικές υποθέσεις και σε πραγματικές συνθήκες.

Πέραν αυτού, οι νομικές κλινικές αποτελούν πυρήνες εξωστρέφειας της νομικής γνώσης με τους πολίτες. Η διεξαγωγή σεμιναρίων, συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες, μέσω της συμμετοχής και της διάδρασης, να ενημερωθούν αλλά και να τοποθετηθούν για διάφορα ζητήματα και αντικείμενα στην ευρύτερα σφαίρα της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά αποτελούν τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του νομικού κόσμου και της κοινωνίας ευρύτερα.

Επίσης, η επικοινωνία με διάφορους φορείς αποτελεί βασικό πυλώνα εργασίας των νομικών κλινικών. Οι φοιτητές νομικής, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι μπορούν να αναπτύξουν μια τέτοια δραστηριότητα σε νομικές κλινικές έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο και σοβαρό δίκτυο επαφών και επικοινωνίας με διάφορους φορείς, είτε επιστημονικούς είτε κοινωνικούς φορείς, για άμεση λύση προβλημάτων όπως είναι, για παράδειγμα, τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας ή των ναρκωτικών.

Στα πιο πάνω πλαίσια, κάνουμε την αρχή ως δικηγορικό γραφείο, και ανακοινώνουμε την ίδρυση της νομικής κλινικής για θέματα μπούλινγκ (εκφοβισμού). Τον εκφοβισμό τον συναντάμε συχνά είτε στα πλαίσια του σχολείου και στους εργασιακούς χώρους αλλά και σε άλλα κοινωνικά επίπεδα. Επίσης, η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών και ειδικότερα των κοινωνικών δικτύων μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα νέο πεδίο εκφοβισμού, με το Cyberbullying, δηλαδή με τον εκφοβισμό που γίνεται μέσω του διαδικτύου.

Η νομική κλινική του γραφείου μας με την ονομασία “ Anti-Bullying Legal Clinic”, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και της κοινωνικής προσφοράς, στηρίζει αφιλοκερδώς άτομα που θεωρούν ότι είναι θύματα εκφοβισμού και παρέχει δωρεάν νομική συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση.

*Μέλος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Συνεργάτης στους A. Masouras Law & Partners

www.amasouras.com