Ο Ρονάλντο ήταν καλύτερος του Μέσι και του Κριστιάνο;

Μέχρι κάποια ηλικία το «φαινόμενο» ήταν ο κορυφαίος όλων, σύμφωνα με ένα διάγραμμα που δημιουργήθηκε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει πέντε σημεία, που ο Βραζιλιάνος υπερέχει του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κατέκτησε νεότερος τη Χρυσή Μπάλα
Μετά από δέκα χρόνια κυριαρχίας στο θεσμό, Μέσι και Ρονάλντο (από πέντε κατακτήσεις έκαστος) έχασαν φέτος τη Χρυσή Μπάλα από τον Λούκα Μόντριτς. Η πρώτη φορά που την κατέκτησε ο Πορτογάλος ήταν το 2008, όταν ο ίδιος ήταν 23 ετών. Ένα χρόνο μετά, ήρθε η σειρά του Αργεντινού, στα 22 του. Αντίθετα, το «φαινόμενο» είχε καταφέρει να αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη σε πιο μικρή ηλικία από τους δύο προαναφερθέντες. Συγκεκριμένα, το 1997, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, σε ηλικία 21 ετών.

Είχε μεγαλύτερο ανταγωνισμό
Την τελευταία δεκαετία όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον Μέσι και τον Κριστιάνο, αφού κανείς από τους ανταγωνιστές τους δεν ήταν στο επίπεδό τους. Αντίθετα, το «φαινόμενο» ξεχώριζε σε μία εποχή, που είχε να ανταγωνιστεί αστέρια, όπως ο Ζιντάν, ο Ροναλντίνιο, ο Ριβάλντο και ο Φίγκο. Μάλιστα, το μέγεθος του Βραζιλιάνου Ρονάλντο ήταν τέτοιο, που ακόμα και μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς του, κατάφερε να προσπεράσει εκ νέου τους ανταγωνιστές του και να κατακτήσει ξανά τη Χρυσή Μπάλα.

Κατέκτησε δύο Παγκόσμια Κύπελλα
Το μοναδικό τρόπαιο που δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τους Μέσι-Κριστιάνο και θα τους «κυνηγάει» σε όλη τους την καριέρα. Ειδικά για τον Μέσι θα είναι ο λόγος που πάντα θα υστερεί σε σχέση με τον Μαραντόνα. Αντίθετα, ο Ρονάλντο κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας. Κι αν σε αυτό του 1994 ήταν μόλις 17 ετών και δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι, στη διοργάνωση του 2002 πήρε από το χέρι τη «σελεσάο» και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Σημείωσε οκτώ τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και τρίτο Μουντιάλ, αν το 1998 δεν υπήρχε το «μυστήριο» με την επιληψία πριν τον τελικό, με αποτέλεσμα ο ίδιος να εμφανιστεί σαν… φάντασμα στον αγώνα με τη Γαλλία.

«Έλαμψε» από teenager
Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο ήταν ήδη «φαινόμενο» πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια. Μετά την παρουσία του στην αποστολή της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ του ’94, σε ηλικία 17 ετών, ο Ρονάλντο πήγε στην Αϊντχόφεν και στα επόμενα δύο χρόνια έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για το ταλέντο του. Στα 19 του μετακινήθηκε στην Μπαρτσελόνα, όπου «απογειώθηκε» η καριέρα του και ένα χρόνο μετά φόρεσε τη φανέλα της Ίντερ. Δύο μεταγραφές ενός νεαρού ποδοσφαιριστή, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με ποσά που έκαναν τότε παγκόσμια μεταγραφικά ρεκόρ.

Είχε σοβαρούς τραυματισμούς
Όλοι ξέρουμε, έχουμε δει και έχουμε θαυμάσει το ποδοσφαιρικό… ταβάνι και του Μέσι και του Ρονάλντο. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει μείνει κρυφό από το ταλέντο των δύο κορυφαίων σούπερ σταρ, οι οποίοι είχαν την τύχη να μην υποστούν ποτέ κάποιο σοβαρό τραυματισμό, που θα τους άφηνε για μεγάλο διάστημα εκτός γηπέδων. Αντίθετα, στην περίπτωση του Βραζιλιάνου Ρονάλντο άπαντες έχουν μείνει με ένα «αχ» και ένα «γιατί». Κανείς δε γνωρίζει – και δε θα μάθει ποτέ – μέχρι που θα μπορούσε να είχε φτάσει ποδοσφαιρικά το «φαινόμενο», αν δεν είχε τους τραυματισμούς στα γόνατα. Κάτι που βίωσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού στο παιχνίδι που επανήλθε από τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του, τον Απρίλιο του 2000, στάθηκε εκ νέου άτυχος, χτυπώντας και πάλι σοβαρά.