Ο πόλεμος του …τσιγάρου στην Αυστραλία – Πράσινα όλα τα πακέτα με σκληρές εικόνες

Σε πράσινο σκούρο χρώμα και μία προειδοποίηση-εικόνα από την πραγματική ζωή για την «τοξική» βόμβα του τσιγάρου στο σώμα. Κάπου, με ψιλά γράμματα  θα αναγράφεται η μάρκα του πακέτου των τσιγάρων. Από την 1η Δεκεμβρίου, με νόμο που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από τις καπνοβιομηχανίες, όλα τα πακέτα των τσιγάρων στην Αυστραλία θα είναι ακριβώς τα ίδια.

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει το μέτρο αυτό, με στόχο να κάνει το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό, δήλωσε η υπουργός υγείας Τάνια Πλίμπερσεκ. “Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή”.

Η προσφυγή των καπνοβιομηχανιών, που αναμένεται να δουν τις πωλήσεις του να πέφτουν κατακόρυφα, απορρίφθηκε, τελεσίδικα, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ.   Η British American Tobacco υποστηρίζει πως ο νόμος αυτός θα προκαλέσει έκρηξη στη μαύρη αγορά των τσιγάρων και θα ευνοήσει το οργανωμένο έγκλημα.   Η αντίπαλός της Philip Morris έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Τα στοιχεία που έχει η αυστραλιανή κυβέρνηση δείχνουν ότι από  τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.