Ο ΠτΔ τέλεσε τα εγκαίνια του κέντρου στήριξης ΠΑΣΥΚΑΦ “Αφετηρία”

Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια του Κέντρου Μεταθεραπευτικής Στήριξης ΠΑΣΥΚΑΦ, «Αφετηρία», στον Μονιάτη.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε ότι “Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια του κέντρου Μεταθεραπευτικής Στήριξης του ΠΑΣΥΚΑΦ «Αφετηρία», ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού κέντρου, που έχει σαν αποκλειστικό μέλημα τη φροντίδα παθόντων από τον καρκίνο συνανθρώπων μας.

Η ιδέα της δημιουργίας του εν λόγω εξειδικευμένου κέντρου ανήκει στα μέλη του ΠΑΣΥΚΑΦ, στα πλαίσια της εθελοντικής πολυσχιδούς δραστηριότητας που αναπτύσσουν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Δραστηριότητα, η οποία ταυτίζεται με την ευαισθησία, τον αλτρουισμό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο, και την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει πραγματικά ως ανεκτίμητη, αφού με τη δική σας συνδρομή ενισχύεται το κρατικό και το κοινωνικό έργο για την αντιμετώπιση και την παροχή της απαραίτητης ανακουφιστικής στήριξης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η λειτουργία του Κέντρου, στοχεύει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ασθενών ύστερα από το προσωπικό τους βίωμα με την ασθένεια του καρκίνου και βασίζεται σε πρωτοποριακά και επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και προσαρμοσμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες των Κυπρίων ασθενών.

Συμμεριζόμενοι το όραμα αυτό του ΠΑΣΥΚΑΦ, το ζεύγος Ευστάθιου και Παναγιώτας Κωνσταντινίδη δώρισε την ιδιόκτητη κατοικία του, η οποία πλέον στεγάζει τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποκατάστασης Καρκινοπαθών στην Κύπρο.

Ήταν μεγάλη απόφαση και για αυτό είστε διπλά αξιέπαινη για αυτή την πρωτοβουλία.

Επιτρέψτε μου, εκ μέρους της Πολιτείας να τους εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια αλλά και τις ευχαριστίες μου, γιατί η προσφορά τους αυτή ενδυναμώνει τόσο το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ όσο και τις προσπάθειες που καταβάλει το κράτος για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας.

Και είναι ακριβώς μέσα από τέτοιες ανιδιοτελείς πράξεις ανθρωπιάς και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, που φανερώνεται το μεγαλείο του ανθρώπου. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Ως κράτος με κοινωνική ευαισθησία, έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την εντατικοποίηση των ενεργειών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ακριβώς την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι ασθενείς με καρκίνο όσο και οι οικογένειες τους, έχουμε προχωρήσει στη βελτίωση και την άμεση πολλές φορές προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των ασθενών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα έχοντας ως στόχο την επικαιροποίηση του πρώτου στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης του καρκίνου που ετοίμασε το Υπουργείο Υγείας το 2010, προχωρήσαμε τον Οκτώβριο του 2016, στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, με συμβουλευτικό ρόλο προς τον Υπουργό Υγείας.

Πρόσφατα η επιτροπή διοργάνωσε διεπιστημονικό εργαστήριο, στο οποίο έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο την επικαιροποίηση της Εθνικής μας Στρατηγικής για τον Καρκίνο και σύντομα αναμένεται να υποβληθούν από την Εθνική Επιτροπή οι σχετικές προτάσεις.

Πρόσθετα, το Σεπτέμβριο του 2016 λειτούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο Μαστού. Γνωστά τα ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά το κράτος αποφάσισε τη λειτουργία του κέντρου μαστού, όποια και να είναι τα εμπόδια.

Πρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε:

· στην εντατικοποίηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για το κάπνισμα και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος μέσω διαλέξεων σε σχολεία, στρατόπεδα και κοινότητες.

· στην εισαγωγή της παροχή του εμβολίου εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία.

· στην ενδυνάμωση του πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και συνεχίζει την πιλοτική εφαρμογή του καρκίνου του παχέος εντέρου στην επαρχία Λάρνακας.

· στην οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών Υγείας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές μας ανάγκες για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και η ίδρυση Κέντρου Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διευκόλυνε σημαντικά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πέραν τούτων, παράλληλα με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διασφαλίζοντας το δικαίωμα για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών με καρκίνο, υιοθέτησε όλες εκείνες τις πρακτικές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο σχολικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ύστερα από την αξιολόγηση του κάθε μαθητή ξεχωριστά από ομάδα ειδικών, παρέχεται ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή, εξειδικευμένη εκπαίδευση είτε στο χώρο του σχολείου είτε στο σπίτι είτε εντός των νοσηλευτηρίων.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο παρέχει εξειδικευμένο τεχνολογικό και βοηθητικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο είναι εντεταλμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών αυτών.

Στοχεύοντας στην ενεργό εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, η Κυβέρνηση παραχωρεί χορηγία προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις, για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων. Και οφείλω να ομολογήσω ότι επάξια το κράτος τα παρέχει διότι ειλικρινά αν έλειπε το εθελοντικό κίνημα, διερωτώμαι πόσο ακόμα το κράτος θα υστερούσε από τις υπηρεσίες που χρωστά στους πολίτες του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΑΣΥΚΑΦ λαμβάνει από το κράτος ετήσια χορηγία ύψους περίπου 218 χιλιάδων ευρώ.

Πρόσθετα, τον περασμένο Μάιο, προχώρησα στην υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσα για παραχώρηση επιπρόσθετης χορηγίας ύψους 50 χιλ. ευρώ, για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων των υπηρεσιών μεταφοράς των ασθενών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών, των ασθενών από την Πάφο και τη Λεμεσό, από τις άλλες πόλεις προς τα Ογκολογικά Κέντρα της Λευκωσίας. Μέχρι τουλάχιστον να καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε ενδεχόμενα να εξυπηρετούνται από ανάλογα κέντρα όπως είναι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά, μέχρι το κράτος να αποκτήσει τη δική του μονάδα αποθεραπείας, κάτι που δεν εμποδίζει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αρκεί να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να μην στοιχίζει περισσότερα στο κράτος από ό,τι το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

Ως κοινωνικό αγαθό και ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αποδεικνύει το επίπεδο της δημοκρατικής αντιμετώπισης και του πολιτισμού μιας κοινωνίας η Υγεία.

Και είναι ακριβώς αυτή η πεποίθηση που κατέστησε την ψήφιση του ΓΕΣΥ ανάγκη επιτακτική, ως ελάχιστη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες.

Η πρόσφατη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση μέσα από τη συνεργασία που είχαμε με τη Βουλή αναμφίβολα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τομέα της Υγείας στην Κύπρο, καθιστώντας την προνόμιο όλων και όχι δικαίωμα μερικών.

Η ολοκλήρωση του κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα, αντικατοπτρίζει κατά κύριο λόγο το όραμα του ΠΑΣΥΚΑΦ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να εξέλθουν νικητές ύστερα και από τη μάχη τους με τον καρκίνο.

Θα ήθελα λοιπόν, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του, τα οποία στηρίζοντας τη δράση τους στον εθελοντισμό και επιδεικνύοντας επιμονή κι υπομονή απέναντι στις όποιες δυσκολίες είχαν να αντιμετωπίσουν, στάθηκαν στοχευμένα και με αταλάντευτη προσήλωση δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, κάνοντας σήμερα πράξη το όραμα τους.

Θέλω θερμά να σας συγχαρώ, όπως και τον γιατρό κ. Μαλά, όλους τους εθελοντές, τον κ. Σταύρο Ολύμπιου, που αντικατοπτρίζει το κίνημα του εθελοντισμού και είναι μια ηγετική μορφή του εθελοντισμού και δείχνει πόσα μπορεί να προσφέρει ο εθελοντισμός και ο αλτρουισμός που ενισχύεται και επεκτείνεται στην πατρίδα μας και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τις χαρισματικές ιδιότητες του λαού μας.

Αναμφισβήτητα, η δημιουργία του Κέντρου «Αφετηρία», θα ενισχύσει σημαντικά το έργο του κράτους, στο πλαίσιο της ήδη αγαστής και εποικοδομητικής τους συνεργασίας, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην ανάπτυξη πρόσθετων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ ξανά το ζεύγος Κωνσταντινίδη, που αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ στήριξε την ίδρυση και τη λειτουργία του κέντρου, με τη δωρεά της κατοικίας τους σε αυτό τον παραδεισένιο χώρο. Πρόκειται για μια υπέροχη τοποθεσία, ένα μικρό παράδεισο και εδώ είναι που μετρά κανείς το ύψος και την αξία της προσφοράς.

Πρόσθετα, θα ήθελα να συγχαρώ και τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς που στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις του ΠΑΣΥΚΑΦ, καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους εθελοντές οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν ελπίδα, ανάσα, ανακούφιση και φροντίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, στηρίζοντας ταυτόχρονα πολύπλευρα το έργο της Κυβέρνησης.

Επαινώντας σας για τη σπουδαία σας προσφορά, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με το ίδιο σθένος και την ίδια αυταπάρνηση το σπουδαίο έργο σας, δεδομένου ότι η προσφορά σας αποτελεί έμπνευση και κίνητρο για πολλούς συνανθρώπους μας.

Το κράτος θα είναι στο πλευρό σας μέσα πάντα από τις οικονομικές του δυνατότητες, αλλά με προτεραιότητα μετά την υιοθέτηση του ΓΕΣΥ ώστε να έρθουμε πραγματικά αρωγοί και να είστε εσείς βοηθητικοί σε αυτό το σημαντικό έργο που επιτελείτε”.