Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα ΗΕ, Πρέσβη κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο οποίος μετέφερε στον Πρόεδρο την ευαρέσκεια του Προέδρου της Κίνας για τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα αξιόπιστο και σημαντικό εταίρο.

Στη συνάντηση ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πάντοτε χώρος για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και την Κίνα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ως ένα κόμβο ως προς τις διεθνείς, οικονομικές και άλλες σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παραβάσεις και παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται και τα σχέδια, τα οποία εξαγγέλλονται από την τουρκική πλευρά σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, και ενημέρωσε επίσης για τις προσπάθειες που γίνονται με τον ΓΓ και την Ειδική Απεσταλμένη του για τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η Τουρκία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, οι οποίες υπερισχύουν πάντοτε και θα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ ανέφερε στον Πρόεδρο ότι η Κίνα στηρίζει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο και την Κυβέρνηση της Κίνας για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό και από κοινού συμφώνησαν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και του διεθνούς ρόλου που παίζουν οι δύο χώρες».

Check Also

Koινές  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων

Koινές  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την πάταξη της εμπορίας προσώπων Μεταξύ των ημερομηνιών 24-30/10/2022 διενεργήθηκαν κοινές …

Δεκτή η έφεση του Γ. Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αύξηση ποινής σε θανατηφόρο τροχαίο

Δεκτή η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αύξηση ποινής σε θανατηφόρο τροχαίο στην …