Ο ΠτΔ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Αθηναίων

Οι άρρηκτοι αδελφικοί δεσμοί ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα και οι άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για επίτευξη λύσης του Κυπριακού επισημάνθηκαν κατά την τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας του Δήμου Αθηναίων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Τεχνόπολη του Δήμου, στην Αθήνα, στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, στο Δημοτικό Μέγαρο Αθηνών, έφτασε αργά το απόγευμα στην Τεχνόπολη του Δήμου συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Κενεβέζο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Κατά την ειδική τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας του Δήμου Αθηναίων, που ακολούθησε, ο Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ως αδελφό μας, λοιπόν, σας καλωσορίζουμε, τιμώντας στο πρόσωπό σας όλους τους Κυπρίους. Τους αγώνες και τις αγωνίες τους. Την αξιοπρέπεια και το κουράγιο τους. Τιμώντας όλα αυτά που συμπυκνώνονται στην άσκηση της πολιτικής σας και τη μέχρι τώρα πορεία σας. Μία πορεία που αρμόζει στον ηγέτη ενός περήφανου λαού.

Είναι αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις με σύνεση, ψυχραιμία και πίστη στις αρχές που εξασφαλίζουν την ειρήνη, αλλά ταυτόχρονα, και την πρόοδο της Κύπρου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος, μεταξύ των κρίσεων και των προβλημάτων με τους γείτονες, αναπτύσσεται. Έχει χαράξει, ήδη, τον δικό της, επιτυχημένο δρόμο. Και αφήνει το δικό της αποτύπωμα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας, παρά την εισβολή και κατοχή, πετύχει το δικό της οικονομικό θαύμα.

Αυτός είναι ο δρόμος που έχετε χαράξει εσείς, κύριε Πρόεδρε. Και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας ότι είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι δύσκολος γιατί απαιτεί υπομονή, επιμονή και αδιάκοπη δουλειά. Και περνά μέσα από προκλήσεις, εντάσεις και επιθέσεις, χωρίς κραυγές και συνθήματα, αλλά με πυξίδα την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Με πυξίδα όλα όσα περιλαμβάνει το κεκτημένο της Κοινωνίας των Εθνών και σήμερα αμφισβητείται από την τουρκική πλευρά.

Είναι η διαφορά μεταξύ της ευρωπαϊκής αντίληψης για την τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με εκείνη της μονομερούς κυριαρχίας, της γαλάζιας πατρίδας και του αυτοκρατορικού οράματος.

Επιτρέψτε μου να πω, είναι μία διαφορά πολιτικών πολιτισμών.

Και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην περιοχή, μας δείχνουν ότι η ενότητα Ελλάδας και Κύπρου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η ενότητα ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όπως αναγκαία είναι και η ουσιαστική, αποφασιστική απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στις έκνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Εξοχότατε, σηκώνετε μεγάλο βάρος και καλείστε, για ακόμη μία φορά, να δώσετε απαντήσεις στους ιστορικούς του μέλλοντος που θα μιλούν για εκείνους που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των λαών να συνυπάρχουν ειρηνικά. Για τον αλληλοσεβασμό των εθνών και τον διάλογο των κρατών με αρχές. Και είμαι σίγουρος ότι η ποτική διαδρομή σας, ως τέτοια μπορεί να αποτυπωθεί.

Για να είναι μνήμη και διδαχή η προσήλωση σε ιδανικά, όπως η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, που δικαιώνουν εκείνους που τα εφαρμόζουν.

Και είναι πρόκληση και στοίχημα να παραλάβουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας τη συνέχεια της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις βαθιές ρίζες που τις βρήκαμε εμείς. Ρίζες που χτυπήθηκαν, αλλά δεν πληγώθηκαν. Αντιθέτως, μεγάλωσαν και έγιναν πιο δυνατές. Γιατί ο σπόρος της ειρήνης ήταν πιο δυνατός από εκείνον του πολέμου.

Ξέρετε, πάντα μιλάμε δημόσια με θαυμασμό για όλους εκείνους που έγραψαν ή μίλησαν για την ειρήνη. Ο θαυμασμός μας, όμως, για εκείνους που την κάνουν πράξη με αγώνα, πίστη και επιμονή, είναι πολύ μεγαλύτερος. Και οφείλω να σας πω ότι ως έναν τέτοιο πολιτικό άνδρα σας τιμά σήμερα η Αθήνα. Ως άνθρωπο και πολιτικό που παλεύει για να κάνει πράξη την ευχή για ειρήνη. Και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. Γιατί, όπως έλεγε και ο Ζωρζ Κλεμανσώ, «Είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσεις τον πόλεμο παρά την ειρήνη».

Κύριε Πρόεδρε, σας χαρακτηρίζει ένας μεγάλος, βαθύς πατριωτισμός που ξεδιπλώνεται σε όλη του την ευγένεια, αναμφισβήτητος, σε όλους όσοι σας γνωρίζουν από κοντά.

Καταφέρατε, ώστε η Κύπρος να ανακάμψει υπερήφανα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που την χτύπησαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ξεπεράσατε με σύνεση, πειθαρχία, αλλά και ευρηματικότητα, μεγάλες οικονομικές κρίσεις, αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε υποδειγματικά την κρίση του κορωνοϊού, καταφέρατε να γίνει σεβαστή η εικόνα εξωστρέφειας της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπίζετε με σθένος και αποφασιστικότητα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου που επιχειρεί καθημερινά η Τουρκία.

Είστε ένας άνθρωπος που δημιούργησε και δημιουργεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολύτιμες διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που θεμελιώσατε στην περιοχή, είτε μιλούμε για το Ισραήλ , είτε για την Αίγυπτο, την Ιορδανία ή τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πετύχατε να έχετε προνομιακές προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες ανά τον κόσμο, γιατί έχετε μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζει η ζεστασιά, η αμεσότητα και η ειλικρίνεια. Γιατί έχετε τον χαρακτήρα που μπορεί να σημαδεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις και συνεπακόλουθα τις πολιτικές εξελίξεις. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν διαμορφώνονται νομοτελειακά. Διαμορφώνονται και από ανθρώπους. Ανθρώπους σαν και σας.

Σήμερα, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας απονέμουν το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, σε αναγνώριση των μέχρι σήμερα προσπαθειών σας, για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Την σταθερή υπεράσπιση των ανθρώπινων και δημοκρατικών αξιών που ενώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Την προσήλωσή σας σε μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Και την ακλόνητη δέσμευσή σας, για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και παγκόσμια, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι αυτό το μετάλλιο, πέρα από την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό σας, επισφραγίζει τους δεσμούς της Αθήνας με την Κύπρο και η απονομή του σε εσάς στέλνει ένα ισχυρό πατριικό μήνυμα προς όλους. Ένα μήνυμα αγνής αδελφοσύνης και αρραγούς ενότητας».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδέχομαι την ξεχωριστή αυτή διάκριση ως τη:

· Δια του προσώπου μου, υψηλή αναγνώριση των πολυετών αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση, αλλά και,

· Ως υπόμνηση της διαχρονικής στήριξης των Ελληνικών Κυβερνήσεων και του ελληνικού λαού προς τη δοκιμαζόμενη μεγαλόνησο».

Πρόσθεσε ότι «αμετάθετος στόχος μου, όπως άλλωστε και των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά και του ελληνικού λαού παραμένει η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Μίας λύσης η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του Κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου.

Δράττομαι της παρούσης να εκφράσω για άλλη μία φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διαχρονικά αταλάντευτη θέση αρχών της Ελλάδας όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει και καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας συνολικής και λειτουργικής λύσης».

Τόνισε εξάλλου ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν τούτες τις ημέρες σημαντικές προκλήσεις σαν αποτέλεσμα της συνεχώς κλιμακούμενης επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο, με έμφαση τη στρατιωτική ισχύ και τις μονομερείς ενέργειες, πάντα κατ’ αντίθεση του διεθνούς δικαίου.

Μια επεκτατική πολιτική, που, όπως καλά γνωρίζετε, δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται και στην Κύπρο, τόσο στη θάλασσα – με παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας – όσο και στο έδαφος– με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, μιας αδελφής πόλης του Δήμου Αθηνών.

Στις εν λόγω, διεθνώς καταδικασθείσες προσπάθειες προκρίνουμε τη καλή τη πίστη και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση, βασισμένη στο μέχρι στιγμής διαμορφωμένο κεκτημένο αρχών και θέσεων της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ύστερα, οι κατά της Ελλάδος και Κύπρου απειλές και ενέργειες δεν είναι παρά απειλές κατά της ίδιας της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κύπρος και Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία, με πλήρη συνέπεια στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και τη διεθνή νομιμότητα, απέναντι στην επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, αντί της όποιας άγονης πολεμικής και εμπρηστικής ρητορικής, προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τους διπλωματικούς χειρισμούς, την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ένωση και τη δυναμική μας ως σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας μέσα από το δίκτυο περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών που αναπτύσσουμε.

Ελλάδα και Κύπρος, κατ’ αντίθεση των εκνόμων τουρκικών ενεργειών, ούτε απειλούν ούτε επιδιώκουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του οποιουδήποτε κράτους, σέβονται το διεθνές δίκαιο και για αυτό επιδιώκουν τον δημιουργικό διάλογο ή αν δεν υπάρχει κατάληξη την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση των όσων ανεδαφικών η Τουρκία επιδιώκει.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να καταστεί σαφές πως η εν λόγω στάση σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία ή ότι θα υποκύψουμε σε απειλές, εκφοβισμούς και προκλήσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας των σύγχρονων κρατών».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Τεντόμας, διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου Αξίας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι αυτό απονέμεται «σε αναγνώριση των μέχρι σήμερα προσπαθειών του για την ειρηνική επανένωση της αδελφής Κύπρου, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, την κραταίωση των ακατάλυτων και άρρηκτων ελληνοκυπριακών δεσμών, τη σταθερή υπεράσπιση των δημοκρατικών και ανθρώπινων αξιών που μας ενώνουν, την προσήλωση του στο όραμα μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και την ακλόνητη δέσμευση του για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και παγκόσμια, με βάση της αρχές του διεθνούς δικαίου».