Ο ΠτΔ παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε απόψε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κ. Borut Pahor, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λουμπλιάνα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στο δείπνο, στο οποίο παρέστησαν η σύζυγος του Προέδρου και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, οι συνομιλίες που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας έχουν αποκαλύψει το κοινό όραμα των δύο χωρών για μια κοινωνικότερη ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι πίστη στις αρχές και αξίες της ΕΕ και συνέπεια στις πολιτικές που ακολουθούμε που δεν επηρεάζονται από ιδιοτελή συμφέροντα είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ώστε να πετύχουμε ένα λαμπρό μέλλον, εάν ενωμένοι και με έντονο αίσθημα αλληλεγγύης προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια.

«Προσβλέπω στη στενότερη συνεργασία, στην ανάπτυξη των σχέσεων μας, στη δημιουργία εκείνων των προοπτικών έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερες ελπιδοφόρες μέρες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι όπως η Σλοβενία, και η Κύπρος σέβεται «το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη».

Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον Πρόεδρο της Σλοβενίας να πραγματοποιήσει «το συντομότερο δυνατόν επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο και της κοινής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Pahor, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι και οι δύο χώρες είναι έντονα προσανατολισμένες στην Ευρώπη, τονίζοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ για το μέλλον της Ένωσης.

Επεσήμανε εξάλλου τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, σημειώνοντας ότι έχουν κοινό όραμα για τις προοπτικές που διανοίγονται και μέσα από την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκλήρωσε απόψε την επίσημη επίσκεψη του στη Σλοβενία, θα αναχωρήσει για την Κύπρο αύριο το πρωί.