Ο ΠτΔ παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Γ. Ελεγκτής: Αυτό που μετρά είναι τι το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει, πώς αποτρέπουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, πώς αποτρέπουμε σκανδαλώδεις ενέργειες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το έτος 2018, από τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση που παραδίδεται αφορά ειδικές εκθέσεις οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ετήσιας έκθεσης, και περιλαμβάνουν τον οικονομικό έλεγχο του κράτους για το 2018 «που έγινε», όπως είπε, «όπως έγινε και το 2017, με ένα δομημένο τρόπο, με βάση διεθνή ελεγκτικά πρότυπα», ενώ περιλαμβάνουν επίσης και τους διαχειριστικούς ελέγχους συμμόρφωσης οι οποίες έγιναν το 2018.

Πρόσθεσε ότι «κάθε έκθεση εκδίδεται όταν ετοιμαστεί και αυτό συμβάλλει και στη διαφάνεια και στη μείωση διαρροών, αλλά είναι και πιο πρακτικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την έκθεση, είπε ότι «θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το έργο που επιτελείτε, για τις επιταχυνόμενες και περιοδικές εκθέσεις», με τις οποίες πλέον δεν αναμένουμε στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους για να έχουμε υπόψη πιθανές παραβιάσεις σημαντικών κανόνων.

Πρόσθεσε ότι «πριν και πάνω από όλα αυτό που προέχει είναι το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετείτε και το οποίο όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε. Καμιά φορά η προσκόλληση αυστηρά σε κανόνες, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να τηρούνται, μπορεί να βλάπτουν, υπό την έννοια κάποιων διαδικασιών σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, το δημόσιο συμφέρον.

Δεν έχω αμφιβολία ότι στην επιτέλεση των καθηκόντων σας είστε πάντοτε και ειλικρινής και ευθύς. Αυτό που θέλω να νιώσω, και το νιώθω, είναι ότι ο θεσμός, ο κάθε ανεξάρτητος θεσμός, αντικειμενικά, με ήθος, προστατεύει το κύρος του. Για αυτό και θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείτε.

Την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να σας πω ότι για την έκθεση που ετοιμάζεται για το θέμα των ταξιδιών του Προέδρου έχω ενδελεχώς μελετήσει την αίτηση σας, και το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου – και απολογούμαι προς τούτο – θα έχετε τις δικές μου παρατηρήσεις. Το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, δυστυχώς, δεν μου επέτρεψε να είμαι νωρίτερα συνεπής στην υποχρέωση, όμως αισθάνομαι ότι μέχρι το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου θα έχετε μια πλήρη εικόνα των απόψεων της Προεδρίας για την έκθεση που έχετε ετοιμάσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η στενή συνεργασία, όχι μόνο με την Προεδρία, αλλά με όλους τους θεσμούς, το μόνο που μπορεί είναι να συμβάλει στην ακόμα πιο ορθή δημοσιονομική διαχείριση και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Αυτό που μετρά είναι τι το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει, πώς αποτρέπουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, πώς αποτρέπουμε σκανδαλώδεις ενέργειες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται και κατά αυτό τον τρόπο, πιστεύω, δημιουργούμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ενός ευνομούμενου πραγματικά κράτους».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες παθογένειες στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που αφορούν και κάποια ζητήματα που έλαβαν χώρα το 2018, όπως το κλείσιμο του Συνεργατισμού και θέματα που καταγράφονται στην έκθεση, όπως, παραδείγματος χάρη, για δημόσιες συμβάσεις, για τον τρόπο διαχείρισης θεμάτων από Υπουργεία και ημικρατικούς οργανισμούς.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι, υπάρχει βελτίωση, εντούτοις «ακόμα υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης».

Σε ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να επικεντρώνει τους διαχειριστικούς ελέγχους της στην παραγωγικότητα των Υπουργείων και Τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπήρχαν μια δυο περιπτώσεις στις οποίες η Υπηρεσία είχε διαφορετική προσέγγιση από τον τρόπο που κάποια Υπουργεία χειρίζονταν διάφορες υποθέσεις, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα της μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το να υπάρχει διαφωνία δεν είναι κακό, αλλά στοιχείο δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι «το χαρακτηριστικό της Υπηρεσίας μας είναι ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου. Κάνουμε συστάσεις και έτσι πρέπει να είναι διότι αν οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχαν δεσμευτική μορφή αυτό θα σήμαινε ότι η Υπηρεσία θα υποκαθιστούσε την Κυβέρνηση, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο».

Τέλος ερωτηθείς για την απάντηση της Προεδρίας αναφορικά με το θέμα των ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “η απάντηση της Προεδρίας θα έρθει πριν τις 15 Ιανουαρίου και όταν έρθει η Υπηρεσία θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ετοιμάσει την έκθεση, η οποία, αφού οριστικοποιηθεί διαβιβάζεται στον ελεγχόμενο”, και πρόσθεσε ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα.